Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

A kisállatok utaztatásának szabályai az Európai Unióban

A kutyabarát szálláshelyek és vendéglátóhelyek körének folyamatos bővülésével ma már teljesen zökkenőmentesen meg lehet tervezni egy nyaralást kutyánkkal közösen. Az Európai Unióban az utaztatás szabályai pedig nem túl bonyolultak, de azért az alapvető szabályokat fontos figyelembe venni.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adott ki egy tájékoztatót a gazdiknak arról, hogy milyen szabályok vonatkoznak az Unión belüli és azon kívüli kisállat utaztatásra. Az Európai Unión belül a kisállat szállításnak és utaztatásnak egységes szabályai vannak, de az egyes országok speciális feltételeket is előírhatnak.

Kisállatok szállítása az EU-s tagállamok országaiba

Az EU-n belül alapfeltétel a mikrochip megléte és a veszettség elleni védőoltás. Ez az oltás azonban csak akkor érvényes, ha a kutya már az oltás előtt rendelkezett mikrochippel és a korábbi években is rendszeresen kapta a védőoltást. Amennyiben egy kutya először kapja meg a veszettség elleni oltást, úgy az utazásig legalább 21 napnak el kell telnie.  Az utazáshoz érvényes útlevélre is szükség van. Ezt az okmányt az állatorvos állítja ki az oltási könyv alapján.

A Nébih arra is felhívja a figyelmet, hogy egyes országokba nem elég a veszettségi oltás megléte, féreghajtásra is szükség van az utazás előtt. Ezt pedig csak állatorvos végezheti el, sajnos azt nem fogadják el a hatóságok, hogy mi otthon beadtuk a féreghajtó tablettát és beragasztottuk az oltási könyvbe az igazoló matricát. A kezelést a célországba történő belépés előtt legfeljebb 120, de legalább 24 órával kell elvégezni, az állatorvosnak pedig rögzítenie kell az útlevélbe.

Maximum 5 kisállat vihető ki az országból

Fontos szabályozás, bár viszonylag keveseket érint, hogy öt kisállatnál többet egyszerre nem lehet kivinni az országból, mert az már kereskedelmi célú utazásnak minősülne. Annak pedig további előírásai és feltételei vannak. Azt is érdemes tudni, hogy a kisállatot annak a személynek kell kísérnie, aki az útlevélben tulajdonosként szerepel.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Nébih MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...