unsplash

Turisták teszik tönkre a világ legmagasabb fáját

Kaliforniában a hatóságoknak nagyon komoly intézkedéseket kellett hozni azért, hogy a turisták ne tegyenek több kárt a világ legmagasabb fájaként elhíresült örökzöld mamutfenyőben.

Pénzbírság és akár börtön lehet a vége annak, ha valaki elindul Kaliforniában felfedezni a világ legmagasabb fáját. Az mamutfenyő és környezete (Sequoia sempervirens) ugyanis az elmúlt időszakban hatalmas károkat szenvedett a mindent letipró turisták tömegei miatt. A hatóságok pedig kénytelenek voltak megtiltani a fa látogatását, mielőtt a károk visszafordíthatatlanná válnak.

Nem vezet hozzá ösvény

A legnagyobb probléma az, hogy az óriás fához nem vezet semmilyen ösvény vagy túraútvonal. Véletlenül fedezte fel 2006-ban két természetbúvár, a híre pedig egyre sebesebben terjedt a túrázók, kirándulók körében. A Humboldt Redwoods Nemzeti Parkban élő, 115,55 méteres Hyperion becslések szerint akár 800 éves is lehet. A roham azután indult csak meg igazán, miután bloggerek és útibeszámolók közzé tették a fa pontos helyét. A Guinness rekordok könyvébe is bekerült 2019-ben, mint a világ legmagasabb fája.

Szemetelés, rongálás

A turisták és kirándulók pedig kitaposott út híján elkezdtek ösvényeket vágni, letarolták az aljnövényzetet és a fa gyökerei is károkat szenvedett. A nemzeti park szerint a páfrányok is eltűntek a fa körül, ezeket teljesen letaposták a nézelődők. Az ösvények számának növekedésével párhuzamosan egyre több szemét is megjelent a környéken. A hatóságok pedig léptek és lezárták az egész területet. Aki pedig megszegi a tilalmat akár 5000 dollár pénzbírsággal és fél évig terjedő börtönbüntetéssel is sújtható.  A legszomorúbb az egészben talán az, hogy a turisták hiába özönlöttek a helyszínre, az óriás fának nem látni a tetejét a helyszínen, csak alulról a lombját. Ezért a legtöbbjük még csalódott is a látványban.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian, MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...