Saját KB bal
Saját KB jobb
youtube

Ilyen magas rangú kitüntetést még soha nem kaptak kutyák

A Brit Birodalom második legmagasabb rangú kitüntetésével díjaztak kutyákat a kimagasló szolgálatukért, munkájukért.

A Brit Birodalom Rendje (The Most Excellent Order of the British Empire) egy brit lovagrend, amely a művészetekhez és a tudományokhoz való hozzájárulást, a jótékonysági és szociális szervezetekben végzett munkát, valamint a közszolgálatot díjazza. 1917. június 4-én alapította V. György király, és polgári, illetve katonai osztályokból áll.

A rendnek öt polgári és katonai fokozata van, a legmagasabb rangtól a legalacsonyabbig ezek a következők:

  • Knight Grand Cross (GBE) vagy Dame Grand Cross (GBE) – lovag nagykereszttel
  • Knight Commander (KBE) vagy Dame Commander (DBE) – lovagparancsnok
  • Commander (CBE) – parancsnok
  • Officer (OBE) – tiszt
  • Member (MBE) – tag.

Most pedig az OBE fokozatot kiterjesztették az állatokra is, létrehozva így egy „animal OBE” díjazást. Bár a kutyák lovagi címet nem kapnak a díjjal, hiszen az csak az első két kategóriához jár, az elismerés így is óriási. Az „animal OBE” ünnepi díjátadójáról a The Mirror számolt be egy kis videós összefoglalóval.

A díjazottak között csupa olyan kutya szerepel, akik kiemelkedő teljesítményükkel, szolgálatukkal kiemelkedő módon támogatták és segítették az embereket akár a hétköznapokban, akár munka közben. Összesen öten kapták meg a rangos kitüntetést, egyikük egy 14 éves border collie. Zak egy keresőkutya, aki eddig összesen 300 mentőakciót hajtott végre, és négy ember életét mentette meg.

A másik díjazott a hatéves Oliver, egy fekete labrador, aki érzelmi támogató kutyaként dolgozik. Elsősorban erőszakos bűncselekmények áldozatainak nyújt támogatást és vigaszt. A kutya gazdája és vezetője Dr. Liz Spruin egy konkrét esetet is elmondott Oliver munkájának fontosságáról. Egy 12 éves, többször megerőszakolt autista kislányt képtelen voltak a szakemberek szóra bírni. Fontos bizonyítékokat tudott az áldozat, melyek nélkülözhetetlenek voltak ahhoz, hogy elfogják az elkövetőt.  A kislány csak Oliver jelenlétében volt hajlandó beszélni, így sikerült megtalálni és bíróság elé állítani a tettest.

Clive, egy 10 éves cocker spániel szintén segítő kutya, aki például képes arra, hogy egy epilepsziás roham előtt jelezzen a gazdájának, hogy még időben be tudja venni a gyógyszerét. Csupa kiváló kutya, csupa elképesztő szolgálat és odaadás. Számukra ez a díj talán nem jelent semmit, mégis nagyszerű látni, hogy mennyire megbecsülik ezeket a csodás kutyákat hazájukban.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheMirror, Onegreenplanet, Youtube

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...