Photo by caterina sanders on Unsplash

Orvvadászt taposott halálra egy elefánt Dél-Afrikában

Egy feltételezett orvvadászt taposott halálra egy elefánt Dél-Afrikában, a Kruger Nemzeti Parkban.

A férfi holtestét a park munkatársai fedezték fel, miközben éppen egy orvvadászok elleni titkos műveletet hajtottak végre a területen.  Az eddigi ismeretek szerint több orvvadászt is érintett dolog, mások is voltak a baleset helyszínén, de ők elmenekültek és nem is lőttek ki semmilyen más állatot.

Az elefánt értékes nyomot is hagyott

A park őrei épségben megtalálták a férfi mobiltelefonját, melyben az elefánt semmilyen kárt nem tett. Most ennek segítségével próbálják beazonosítani a férfit, illetve felkutatni a hálózat többi tagját. Nem egészen egy éve történt már hasonló baleset, akkor egy oroszlán támadt rá egy illegális vadászra. Akkor az áldozat bűntársai telefonon jelentették a hatóságoknak az esetet.  A segítség azonban későn érkezett, az oroszlánok szinte teljesen eltüntették a férfi holttestét, csak bizonyos testrészeit hagyták hátra.

Az orrszarvúak vannak a legnagyobb veszélyben

A Kruger Nemezti Park területén az orrszarvúakat veszélyezteti leginkább az illegális vadászat. A területen élő orrszarvú populáció az elmúlt évtizedekben 70 százalékkal csökkent. Ma már csupán 4000 példány maradt életben.  Az elmúlt két évben nagy erőfeszítések árán sikerült visszaszorítani az orvvadászatot a parkban. Új megfigyelési technológiákat vezettek be és megsokszorozták a járőrök számát is. Sok gyanúsítottat sikerült elfogni még azelőtt, hogy kárt tett volna a vadállományban.

A Covid korlátozások sokat segítettek a helyzeten

A koronavírus járvány kirobbanása a park munkatársainak törekvéseit előnyösen érintette. Az utazási korlátozások nemcsak a turistáknak nehezítették meg, vagy tették lehetetlenné az utazást, de az orvvadászok sem tudtak szabadon mozogni. Ennek köszönhetően egy év alatt közel 40 százalékkal csökkent az orvvadászok által kilőtt és megcsonkított állatok száma.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: focusingonwildlife

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...