Saját KB bal
Saját KB jobb

Egészségmegőrzés a gondtalan idős évekért – 1.

Az idős kutyák egészségmegőrzése nagyon fontos téma. Ezzel kapcsolatban mi is több, korábbi cikkünkben igyekeztünk segíteni. Hiszen fontos, hogy hűséges társunk élete utolsó éveiben is egészségesen, boldogan és a lehető legjobb életminőségben éljen.


Mit tegyünk, hogy idős kutyánk teljes életet élhessen?

Utazzunk-e idős kutyával, és ha igen, hogyan tervezzük az utat?

Ebrehab: milyen eszközök állnak ma rendelkezésre, ha idős, sérült vagy beteg kutyáról gondoskodunk


A következőkben azonban azokhoz a gazdikhoz szólunk, akik jelenleg még nem idős kutyákról gondoskodnak, de hamarosan, ha minden jól megy, kutyájuk megöregszik, és idős kutyájuk lesz. Ez természetes folyamat, és ha olyan szerencsések vagyunk, hogy kutyánk szép, hosszú életet él, akkor bizony részünk lesz az öregkor szépségeiben és megpróbáltatásaiban egyaránt.

Az évek gyorsan telnek, és a ma még energikus, minden lében kanál eb egyszer csak lassabb lesz, többet fog pihenni, és esetleg egy kicsit nehezebben mozog majd. Nem szalad már olyan gyorsan, a járása darabos lesz, lemarad egy hosszabb sétán. Ezek a dolgok elkerülhetetlenek, de nem mindegy, mikor, milyen gyorsan és milyen súlyosságban következnek be.

Az öregedés egy folyamat, amit lehet lassítani. Így a kutyánk számára kitolhatjuk azt az időt, amíg jó életminőségben, fájdalomtól mentesen, egészségesen élhet. Ha ezt tudjuk, akkor azt is fontos hozzátenni, hogy ezen most kell elkezdeni dolgozni. Olyan ez, mint a ránctalanító termékek: ráncaink előbb-utóbb mindenképpen lesznek. A kialakult ráncokon már semmilyen csodakrém sem javít, de az időben kezdett kezelés késleltetheti a ráncok kialakulását. Kutyáink esetében is elkerülhetetlenek az öregedéssel járó problémák, ugyanakkor, számos ezek közül életmód függő.

Mit tegyünk, hogy kutyánk minél tovább, minél jobb életminőségben élhessen?

Először is, az éves kötelező oltások alkalmával kérjünk állatorvosunktól kivizsgálást. Ez remek alkalom arra, hogy az állatorvos észrevegye az elváltozásokat, vagy ha valami nincs rendben. Az ízületi betegségek, a látásromlás, a hallásromlás, stb. egy folyamat eredményeként alakul ki. Ha időben elcsípjük ezeket, akkor még tehetünk azért, hogy lassítsuk a folyamatot.

Fontos tudni, hogy, például, az időskori mozgásszervi panaszok esetében a kezeléssel gyakran nem lehet javulást elérni – az adott állapot fenntartása lehetséges. Ezért kiemelten fontos, hogy minél előbb kezdjük a kezelést, hiszen így azt a mozgástartományt tudjuk megőrizni, ami még megfelelő életminőséget ad a kutyánknak. Ne várjuk meg, amíg már nem tud lábra állni, hanem az első bicegés, bizonytalanabb felállás esetén lépjünk! A hatékony gyógyszeres kezelés, a fizioterápia és a táplálék kiegészítők segítségével ma már olyan eszközök állnak a rendelkezésre, amelyekkel akár éveket nyerhetünk.

A rendszeres állatorvosi ellenőrzés és az idejében észlelt elváltozások mellett az is fontos, hogy napi szinten figyeljünk a kutyánk életmódjára.

Az életmód kalapba tartozik a táplálás és a testmozgás, ezen kívül pedig az úgynevezett mentális egészség és a szellemi fittség is. Ezek a pillérek egyformán fontosak, de az első kettő talán kézzelfoghatóbb.

A táplálás mikéntje a gazdik egyéni döntése és meggyőződése. Nem szeretnénk egyik irányzat mellett sem érvelni, hiszen a lényeg, hogy a lehetőségeinkhez képest a lehető legjobb minőségű eledellel tápláljuk a kutyánkat. Ez a befektetés később térül meg, mivel a tápanyagokban gazdag, mesterséges adalékanyagoktól mentes táplálék hosszú távon hat az egészségre. Persze nem csak a minőség, de a mennyiség is fontos! Az elhízás a kisállatok körében is nagyon gyakori – pedig éveket vehet el a mozgásszabadságban, kiváló életminőségben, aktívan töltött időből. Az elhízás hozzájárul bizonyos ízületi betegségek, szembetegségek, szívbetegségek, stb. kialakulásához. Ezért nagyon fontos, hogy kedvencünket ne etessük túl, és mindig biztosítsunk számára megfelelő mozgáslehetőséget.

Lehet, hogy a te kutyád is elhízott?

A mozgás éppúgy elengedhetetlen része az egészségnek mint a táplálkozás. Amellett, hogy a kutyák legnagyobb örömforrása a mozgás, a mennyiségi séta, a célzott fizioterápia vagy kutya fitnesz, az úszás, a nagy kirándulások – ezek mind segítenek, hogy kutyánk fitt maradjon idős korára is.

Folytatjuk…

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Képek: Photo by Samson Katt: https://www.pexels.com/photo/crop-black-woman-kissing-dog-on-bed-5256106/; Photo by Samson Katt: https://www.pexels.com/photo/positive-black-woman-looking-at-window-with-purebred-dogs-5255553/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...