Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Rebecca Campbell on Unsplash

10 tipp, hogyan csökkentsd kutyád stressz szintjét

Kutyáink szervezetére a rendszeres és hosszan tartó stressz ugyanolyan rossz hatással van, mint az emberekére. Életminőségük és élethosszuk is függhet attól, hogyan kezelik és mennyit kell átélniük.

A kutyákat érintő stresszfaktorok és megjelenésük azonban sokszor más, mint amit az embereknél tapasztalunk. Éppen ezért gyakran már azt is nehéz eldönteni, hogy a kutya éppen stresszel, vagy csak egy rossz szokást vett fel, vagy éppen csak szófogadatlan.

Fontos azonban minden gazdinak tisztában lennie a kutyák stressz jeleivel, hiszen számos kutatás szerint a félelemmel, vagy szorongással járó stressz negatív hatással lehet a kutya egészségére és élettartamára is. Olyan tanulmány is született már, mely szerint a rákos kutyák szignifikánsan nagyobb valószínűséggel mutatnak stresszjeleket életük során, mint a kontroll kutyák.

Ismerjük fel a jeleket

Egyes kutyáknál csak rövid ideig tartó stresszjelek figyelhetők meg, mások viszont krónikus stresszel is küzdhetnek. Minél többet tud egy gazdi arról, hogy kutyájában mi váltja ki a stresszt, milyen viselkedéssel reagál erre és képes azonosítani ezeket a jeleket, annál többet tud tenni azért, hogy minimalizálja, vagy megszüntesse a kutyáját érő stresszhatásokat.

A stressz kiváltó jelei

A British Small Animal Veterinary Association (Brit kisállat állatorvosi szövetség) 2009-es kézikönyve szerint a stessz 10 leggyakoribb jele kutyáknál a következő:

  • nyáladzás
  • ásítás
  • zihálás
  • csökkent étvágy vagy étvágytalanság
  • hasmenés
  • leeresztett vagy felhúzott farok
  • lehajló, görnyedt testtartás
  • remegés
  • nyüszítés, ugatás
Hogyan csökkentsd kutyád stressz szintjét

Győződj meg róla, hogy sok testmozgást, játékidőt, mentális stimulációt, figyelmet és szeretetet kap. A kutyáknak minden nap igényeiknek megfelelő fizikai és szellemi aktivitásra van szükségük.

A kiegyensúlyozott étrend mellett javasolt probiotikum adása, melyek egyensúlyban tartják a bélflórát és csökkentik a stressz során felszabaduló hormonok bélrendszerre gyakorolt káros hatását.

Ha a kutya nehezen viseli az egyedüllétet, tegyél az ágyába egy ruhadarabot a gazdi illatával vagy kedvenc játékát. Ez utóbbiból csak olyat, melyet nem tud szétszedni és a darabjait lenyelni.

Konzultálj állatorvosoddal arról, milyen természetes alapú nyugtató készítményeket tudsz beszerezni és alkalmazni. Ezek akkor igazán fontosak, ha előre tudható stressz fogja érni kutyádat, például vihar vagy tűzijáték.

Hasonlóan jól működhet előre jósolható stresszhatás esetén a nyugicsomó.

Olyan kutyaiskolát válassz az oktatáshoz, ahol szigorúan pozitív megerősítéssel dolgoznak, és nem használnak fizikai vagy szellemi büntetést, erőszakot.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: healthypets.mercola

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...