Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

A felmért korallok 91 százaléka kifehéredett a Nagy-korallzátony mentén

Ausztrália szerint az általuk felmért korallok 91 százaléka kifehéredett a Nagy-korallzátony mentén, a katasztrofálisan meleg óceáni hőmérséklet miatt.

A Great Barrier Reef Marine Park Authority kedden tette közzé a „Reef Snapshot” című jelentését, miután légi felméréseket végzett a korallok állapotáról.  A kutatók 719 zátonyt figyeltek meg Ausztrália keleti partvidéke mentén. Jelentésük szerint ezek közül 654-en fehéredés jeleit mutatták. Közülük sokan súlyosan vagy szélsőségesen kifehéredettnek minősültek.

Nyári hőmérséklet decemberben

Az kutatók közleménye szerint a Nagy-korallzátony vize 2021 decemberének elején felmelegedett, meghaladva a történelmi nyári maximumokat, amelyek jellemzően a legmelegebb nyári hónapokban fordulnak elő. Ez a hosszan tartó hőhatás a korallok tömeges kifehéredéséhez vezetett a Nagy-korallzátony egész területén. Hét év alatt ez volt a negyedik ilyen eset. Szokatlan módon ez volt az első olyan tömeges kifehéredés, amely La Nina természeti jelenség mellett következett be. Ilyenkor az óceán hőmérséklete a szokásosnál hűvösebb szokott lenni. A tudósok néhány vizsgált területen súlyos fehéredést figyeltek meg, teljesen fehér kolóniákat is találtak

Gyakorlatilag megfőnek

A fehéredés leggyakrabban akkor következik be, amikor a korallokat a szokásosnál melegebb víz gyakorlatilag megfőzi. Emiatt az érzékeny korallok betegesen fehérré válnak. Ha a hőmérséklet stabilizálódik, a korallok felépülhetnek. Azonban ha a meleg víz túl sokáig marad, a zátonyok hatalmas részei pusztulhatnak el.

Az ausztrál kormány védekezésbe kezdett

Scott Morrison ausztrál miniszterelnököt folyamatosan érik heves bírálatok, amiért nem foglalkozik kellően az éghajlat változással. Az ország most ígéretet tett arra, hogy több mint 2 milliárd dollárt költ a Nagy-korallzátony védelmére, de a kutatók szerint ez nem segít a pusztulás alapvető okán, a globális felmelegedés gyorsuló ütemén.  A tudósok már előre tartanak attól, hogy mi fog történni az El Nino jelenség ideje alatt, amikor a víz még a szokásosnál is melegebb lesz. Véleményük szerint ez végzetes lehet a korallok számára.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: huffpost

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...