Saját KB bal
Saját KB jobb
unslpash

A kutyák viselkedése elsősorban nem a fajtájuktól függ

Egy új kutatás megállapította, hogy a kutyák viselkedése csak elenyésző mértékben magyarázható a fajtájukkal. Megdőlni látszik a fajtákhoz társított sajátos személyiség elmélete.

A kutyák személyisége, viselkedése ugyanolyan sokrétű és változatos, mint az embereké. Vannak azonban olyan viselkedési módok, melyeket számos kutyánál szinte azonnal be tudunk azonosítani. Egyes kutyák sokat ugatnak, mások kevesebbet. Van amelyik nagyon barátságos, mások távolságtartóak. Szeretjük azt gondolni, hogy ezek a viselkedésjegyek bizonyos fajtákhoz köthetőek. Egy új tanulmány azonban ellentmond ennek a hagyományos gondolkodásmódnak.

Fajtán belül is nagymértékben eltérhet a viselkedés

Több mint 2000 fajtatiszta és keverék kutya DNS-ét vizsgálták meg a kutatók.  Megállapították, hogy bár számos fizikai jellemző a fajtákhoz köthető, az egyes kutyák viselkedése nagymértékben eltér egymástól. Az egyéni viselkedésbeli változatosságnak csupán 9%-át magyarázza a fajta.  A tanulmány egyik társszerzője, Dr. Elinor Karlsson, a Massachusetts Umass Chan Egyetem orvosi karának munkatársa leszögezte azonban, hogy vannak olyan viselkedési formák, melyek jobban kapcsolódnak egyes fajtákhoz, mint másokhoz. Az egyéni különbségek azonban rendkívül nagyok, és egy kutya viselkedését még mindig nehéz megjósolni a fajtája alapján.

Kiemelten vizsgálták a keverék kutyákat

A kutatók ezután a különböző fajtákból származó  keverék kutyák viselkedését vizsgálták meg, hogy kiderítsék, a genetika magyarázhatja-e az összefüggéseket. Az eredmények szerint egyes tulajdonságoknak erősebb a genetikai összetevője, mint másoknak. Ezzel kapcsolatban például nagyon fontos felfedezés, hogy az agresszivitásnak kevés köze lehet a DNS-hez.  A pitbullok és egyéb komoly negatív sztereotípiával rendelkező kutyák esetében tehát nem igaz,  hogy egyértelműen a fajta tulajdonsága az agresszivitás.

Ne a fajta hírére, hanem a kutya viselkedésére figyeljünk

A kutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy immár tudományosan is bizonyított tény, hogy a DNS viszonylag kevés szerepet játszik a kutyák viselkedésében. Hasznos és fontos információ ez például akkor, amikor valaki úgy dönt, örökbe fogad egy kutyát.  A gazdira váró kutyusok közül gyakran azonnal kiesnek a jelöltek listájáról azok a fajták, akiknek rossz a hírük. Pitbullok, pitbull keverékek sokszor azért nem kapnak esélyt sem, mert az emberek úgy gondolják, a DNS-ükben hordozzák az agressziót. A kutatást végző orvos szerint  örökbefogadáskor inkább az adott kutyával, annak viselkedésével foglalkozzunk és felejtsük el a fajta sztereotípiákat.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheDogingtonpost

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...