Saját KB bal
Saját KB jobb
Unsplash

Agyonlőttek egy jegesmedvét, aki egy településre tévedt

Kanadában agyonlőttek egy jegesmedvét, aki egy québeci településre tévedt, élőhelyétől több száz kilométerre.

Kanadai rendőrök lőtték agyon azt a jegesmedvét, aki betévedt egy québeci településre. A medve több száz kilométert vándorolt élőhelyétől, így mindenkit nagyon meglepett a felbukkanása.  Ilyen eset még korábban soha nem fordult elő, soha nem ment még le ennyire délre jegesmedve. A szakértők szerint egyértelműen a globális felmelegedés hatására történt az eset, és a jövőben gyakoribbá fog válni.

A tengeri jégtakarók olvadása során a jegesmedvék természetes élőhelye egyre fogy. A medvék pedig csak egy irányba, délre tudnak elindulni, ahol elsősorban élelmet keresnek. A rendőrök először Madeleine-Centre település közelében látták a jegesmedvét, és értesítették a lakosságot is az esetről. Mivel még soha nem fordult elő ilyen eset, a vadvédelmi szervezetek és szakértők sem igazán tudtak felkészülni rá. Arra a következtetésre jutottak, hogy a ragadozó a várostól északra, a tengeri jégről vándorolt el. Ahhoz, hogy a Gaspé-félsziget északi csúcsát elérje, a Szent Lőrinc-folyó egy részét át kellett úsznia.

A szakértők szerint elkerülhetetlen volt a kilövés

Az állatot vasárnap reggel találták meg és lőtték agyon. A szakértők szerint elkerülhetetlen volt a kilövés. Az észlelést követően drónokkal és helikopterekkel is keresték a medvét, mindenképpen meg akarták akadályozni, hogy a város közelébe menjen. A tartomány vadvédelmi vezetője, Sylvain Marois nyilatkozata szerint még soha nem volt dolguk jegesmedvével. Számtalan rénszarvassal, őzzel, fekete medvével találkoztak már a terepen, de jegesmedvével még soha. A szakértők szerint nehéz megtervezni vagy kitalálni, hogy ilyenkor mi a helyes teendő, a vadvédelem nem tud felkészülni ilyen esetekre.

Nagy kihívás a jegesmedvéknek

Az Északi-sarkkör jege egyre csak veszít kiterjedéséből. Nemcsak a zsugorodás, de a kiszámíthatatlanság miatt is óriási kihívás ez az ott élő állatoknak. A jegesmedvék téli- és nyári táplálkozása is a jégtakarótól függ, a tenger jegén alapszik. A jegesmedve kilövése Kanadában a címlapkora került és óriási visszhangja volt. Az ügyben nyilatkozó kutató azonban nem érti, hogy miért ekkora a felháborodás, amikor az őslakos vadászok évente több mint 500 jegesmedvét ejtenek el.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI, TheGuardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...