Saját KB bal
Saját KB jobb

Mit kell tudni a halbőr-rágókákról?

A halbőr-rágókák hatalmas választékban jelentek meg az üzletekben. Ma már szinte nincs olyan márka, amely ne forgalmazna ilyen falatot. Pedig a hal etetése nem is annyira egyértelmű, ha kutyáinkról van szó. Talán sokan ódzkodnak tőle, hiszen valahogy nem tartozik a „természetes” kutyaeledelek közé.

A hal egyik ismert hátránya a szálkásság, a másik pedig a potenciális bakteriális fertőzések. E két okból a friss nyers hal etetése csak maximális körültekintés mellett javasolt, mivel bizonyos fajták fogyaszthatók, míg mások nem. De miért is kellene egyáltalán a kutyáknak halat enniük?

Jó kérdés, hiszen kutyák generációi nőttek fel és éltek meg szép kort halmentes diétán az elmúlt évszázadokban. A mai világban azonban teljesen más elvárásaink vannak a kutyák egészségével szemben, illetve más az életmód is, amelyet „rájuk kényszerítünk”. Kevesebb mozgás, kevesebb szabadság, kevesebb friss levegő jut egy mai városi kutyának, mint huszadik század eleji vidéki társának. (Félreértés ne essék, mai fogalmaink szerint az az élet korántsem nevezhető ideálisnak. Viszont kevesebb környezeti stresszel járt a kutya számára – és a gazdi számára sem volt prioritás, hogy a kutya hosszú, egészséges életet éljen.)

Szóval, ahogy változnak a kutyatartási szokások, úgy keresünk olyan táplálékokat, amelyekkel biztosíthatjuk kutyánk egészségét. A tengeri halban található omega-3-zsírsavak és kiváló felszívódású kollagén pedig megfelelnek a követelményeknek. Nem beszélve a nyomelemekről, amelyekből kis mennyiség kell ugyan, de szükségesek.

Bővebben a halakról itt olvashatsz!

A halbőr rágcsa pedig mindezt az egészségügyi előnyt kutyánk számára is szórakoztató és biztonságos formában tartalmazza. A halbőr rágcsák közül is kiemelkedik a vadlazacbőr, amelyben az omega-3, -6-, és -9 zsírsavak optimális arányban találhatók meg. Emellett jól beépülő kollagénben gazdag, ami kifejezetten előnyössé teszi az ízületi problémák megelőzése szempontjából. Növekedésben lévő kutyák számára rendkívül hasznos, hiszen a kollagén hozzájárul az ízületek egészségéhez, az omega-zsírsavak a kiegyensúlyozott idegrendszeri fejlődéshez. Emellett a rágcsálás pedig szuper mentális fárasztás, amellyel talán pár papucs életét is megmenthetjük.

A fenti előnyök mellett nem csoda, ha hatalmas a választék halbőr rágcsákból. Érdemes odafigyelni, hogy valóban tiszta halbőr legyen a rágcsa, és nem halbőr-tartalmú valami. Óvakodjunk a növényi- és állati eredetű származékoktól. Válasszunk tengeri halból készült rágcsát, a tőkehal és a vadlazac ideális választás. Ha tehetjük, győződjünk meg róla, hogy a hal fenntartható halászati módszerekkel lett kifogva.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.rover.com/blog/can-dog-eat-fish-skins/; Kép: Photo by Fredson Silva: https://www.pexels.com/photo/brown-dog-walking-on-asphalt-road-7396256/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...