Saját KB bal
Saját KB jobb

Mik azok az enrichment tálak?

Az utóbbi években egyre több úgynevezett enrichment kiegészítőt kínálnak a hazai kutyás üzletek. Ez nem véletlen, hiszen ezeknek az interaktív kiegészítőknek hatalmas rajongótábora van. Lássuk, mik is azok az enrichment tálak és miért kell, hogy mi is beszerezzünk (legalább) egyet!

Mi az az enrichment?

Az enrichment, azaz, környezetgazdagítás, az etológiából és a viselkedéstudományokból eredő fogalom. Annak idején azt figyelték meg, hogy az állatkerti állatok körében kevesebb a viselkedési probléma és boldogabbak, ha környezetükbe változatosabb tárgyakat helyeznek el, illetve táplálékukat a természeteshez hasonlóbb módon, vagy apróbb megoldandó feladatok keretében szerezhetik meg.

Bővebben a témáról: Tények, tévhitek és tippek a foglalkoztató játékokkal kapcsolatban

Az környezetgazdagításnak több típusa létezik (vizuális, auditív, szaglási, viselkedési, stb.), de talán a legkönnyebben a táplálkozással kapcsolatos módszerek valósíthatók meg.

Az enrichment tálak vagy nyalogatós tálak ebbe a kategóriába esnek. Manapság már több gyártó számos modellje közül választhatunk, ha szeretnénk kirpóbálni, hogy tetszene kedvencünknek.

Kétségtelen előnyük, hogy lassítják az evést, ami már önmagában sem elhanyagolható, ha habzsolós kutyánk van. Ha csak a mindennapi etetésre használjuk a szilikon tálakat, akkor is nagyjából 15-20 perces aktivitásra és ügyességi feladatra vettük rá kutyánkat. Ahhoz képes, hogy két falással eltűnik az étel, egy ilyen tállal az evés teljesen más színezetet kap.

Emellett az enrichment tálakat az evéslassító tálakhoz képest változatosabban használhatjuk. Alkalmazhatjuk őket csak az etetéshez, de a napközbeni foglalkoztatáshoz is, például egy esős napon. Ilyenkor kenhetünk rá mogyoróvajat, joghurtot vagy más hasonló állagú ételt – nem kell sok! – és odaadhatjuk kedvencünknek, hadd nyalogassa kedvére. A rugalmas szilikon anyagnak és különböző nehézségű mintáknak köszönhetően ezzel jó időre elfoglaltságot biztosíthatunk neki.

Ez a cikkünk is érdekelhet: Hogyan tisztítsam a tölthető kutyajátékokat?

Előre elkészíthetünk több tálat is, akár változatos ízeket kombinálva, és ezeket a fagyasztóba téve bármikor rendelkezésünkre áll egy kis „nyugi”, ha térre és időre lenne szükségünk. Bár több helyen javasolják az enrichment játékokat a szeparációs szorongás ellenszereként, lehetőség szerint ne hagyjuk egyedül a kutyánkat velük, hiszen megrághatják, és a kisebb részeket lenyelhetik. Inkább felügyelettel alkalmazzuk őket.

A nyalakodás végére kedvencünk megnyugszik, mentálisan fáradtabb és általánosságban alacsonyabb energiaszintű lesz. Ezért érdemes lehet nagyon pörgős, nehezen megnyugodó vagy éppen „túlfáradó” kutyák esetében is kipróbálni. Segíthet nekik megnyugodni, hogy pihenni tudjanak.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Behavioral_enrichment; https://thebark.com/content/enrichment-activities-dogs; Kép: Photo by cottonbro from Pexels: https://www.pexels.com/photo/yellow-animal-dog-pet-4056472/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...