Különleges módszerrel képezik a bombakereső kutyákat Sármelléken

Megkezdődött a járművek, csomagok és személyek átvizsgálására is alkalmazható robbanószer-kereső kutyák kiképzése a sármelléki repülőtéren. A kutyák képzésük során pontosan tudják, ha munka van, figyelmesek  az ember minden rezdülésére, a vezető pedig tisztában van vele, hogy veszélyes szituációkba is kerülhetnek. Ez az egymásra hangolódás jelenti a tökéletes közös munkát, és segíti a kutyákat, hogy ezen a területen is értünk tegyenek.

A Hévíz-Balaton Airporton kedden tartott kutyás bemutató keretében Kertész Csaba, a Power Shield Zrt. vezérigazgatója elmondta: egy 147 millió forintos projekt keretében – amelyhez a Széchenyi 2020 programból 82 millió forint európai uniós támogatást nyertek – nemzetközileg is egyedülálló technológiával képzik és mérik a kutyák robbanóanyag-keresési hatékonyságát – – írja a Népszava.hu.

A projekt másik fontos eleme a mérési módszer kidolgozása, mostanáig ugyanis még nem készült olyan vizsgálat, ami a hőmérsékleti, időjárási vagy más körülmények változása mellett megmutatja, hogy a kutyák mennyire alkalmasak és milyen gyorsak a robbanószerek felkutatásában. Ezeket az adatokat azután a hasonló célra használt műszerekkel is össze tudják mérni, s mint azt Kertész Csaba még hozzátette: mindezekkel a magyarországi tevékenységüket szeretnék nemzetközi szintre is kiterjeszteni.

A robbanószer-kereső kutya kiképzése során alapvető feltétel, hogy a kiválasztott négylábúaknak megfelelő idegrendszerrel rendelkezzenek, nem szabad félniük, épületben, gépjárműben vagy akár csúszós talajon is magabiztosan kell mozogniuk. Az elsődleges elvárás, hogy a kutya kitartóan keresse a játékát, ebből váltanak át később robbanóanyagra vagy kábítószerre – az állat labdája, játéka mellé helyezve a robbanóanyag szagmintáját. Egy ideig még a labda a jutalom, később a játék elhagyásával kívülről jutalmazzák, ha elvezette vezetőjét a keresett anyaghoz.

Köszönjük a kiképzők, vezetők és kutyáik munkáját!

 

Még több dolgozó kutya:

Guiness rekorder lett az első ejtőernyős orvvadász-kereső kutya

Bombakereső kutya végezte el a kezdő dobást a hokimeccsen

Maláriát kiszagoló ebek a gyógyítók szolgálatában

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: Népszava
Fotók: MTI, Bodnár Boglárka
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...