Louis Preston elítélt és Izzy, a labrador, aki segítő kutya képzésben vesz részt Preston-nal.

Amerika legkeményebb börtönének kutyái

Az Angola börtön Louisiana-ban található, az Egyesült Államok egyik legkeményebb börtöne, mely a brutális erőszakról és a durva körülményekről vált hírhedté az egész világon.

Az Egyesült Államok legvéresebb börtönének is nevezik az Angolát, mely több mint 18.000 hektár földterületen található, és a Louisiana 66-os autópálya végén helyezkedik el.  A börtönben átlagosan 6300 fogvatartott van és nagyjából 1800-an vigyáznak a rendre és tartják működésben a rendszert. Itt tartják fogva a legveszélyesebb bűnözőket, rendszeresen próbálkoznak drogot és fegyvert becsempészni a fogvatartottaknak, melyek gyakori erőszakos összetűzésekhez és lázadásokhoz vezetnek.

Angolában folyamatosan a legmagasabb biztonsági intézkedések vannak érvényben, tehát a legjobban védett és ellenőrzött börtön az Egyesült Államokban.

2012-ben az állami költségvetés drasztikus csökkentése miatt elkezdték az őröket „lecserélni” farkas-kutya hibridekre, akiket elsősorban a szökési kísérletek megakadályozására, majd a drogok és fegyverek keresésére kezdtek el kiképezni. Komoly költségcsökkentést jelentett ez a börtönnek, hiszen míg egy börtönőr évente 34 000 dollárba került, addig 80 kutya egy éves programja 60 000 dollárt emésztett fel.

Egy farkas-kutya hibrid, akit a börtönben tenyésztettek és még ma is szolgálatban van.

A kutyás program pedig nemcsak költséghatékonynak, de eredményesnek is bizonyult, így mára az itt dolgozó kutyák jelentősége is megsokszorozódott és szerves részét képezik a biztonsági rendszernek.

A kutyák életéről és munkájáról nemrégiben Fred R. Conrad fotóriporter készített a New York Times részére egy fantasztikus sorozatot, mely betekintést enged nemcsak a kutyák munkájába, de a lelkükbe is.

Gallia, belga juhászkutya. Az egyik legeredményesebb kábítószer kereső kutya, de sok letartóztatásban is részt vett.
Bailey, egy német rövidszőrű vizsla, robbanószer kereső volt a texasi Lackland légierő bázisán. Az Angolában jelenleg kábítószer keresésre képzik ki.

A börtönben azonban nemcsak biztonsági és drogkereső kutyákat képeznek ki, hanem egy speciális program keretén belül veteránok számára segítő kutyákat. A program pedig azért különleges, mert fogvatartottak végzik a képzést, akik ezért fizetést is kapnak.

A kutyák és trénerek közötti kapcsolat sokkal intenzívebb és szorosabb, mint a „szabad életben” képzett segítő kutyák esetében. A fogvatartottak és a tanítványok ugyanis a nap 24 órájában és a hét 7 napján együtt vannak, mely sokkal eredményesebbé teszi az együttműködésüket. Egy segítő kutya képzés során általában a kutyák 50%-a bizonyul sikeresnek és kapja meg a tanúsítványt. Angolában ez az arány több, mint 75%.

Louis Preston elítélt és Izzy, a labrador, aki segítő kutya képzésben vesz részt Preston-nal.
Gavin Galjour elítélt és NuNu, a szibériai husky, aki szintén segítő kutya kiképzésben vesz részt. A kutya közvetlenül az elítélt trénere mellett alszik, annak cellájában.

A kiképzők és kutyáik sokszor látogatják a börtön kórházat és a börtön hospice-t valamint terápiás foglalkozásokon is részt vesznek. A legtöbb kutya arról a „no-kill” (nincs altatás) menhelyről származik, melyet a Katrina hurrikán után alapítottak New Orleans-ban, hogy kezelni tudják az óriási számban befogott gazdátlan kutyák elhelyezését. Tehát szinte az összes segítő kutya, akit itt képeznek, mentett kutya. 

Tun, fekete labrador keverék. Segítő kutya tanonc.

A segítő kutyák képzése és jelenléte óriási változást hozott az Angola börtön életében. A fogvatartottak önkéntesen vállalják a kutyák képzését, mely célt és feladatot nyújt számukra. Sokan közülük online képzésekre is jelentkeznek, iskolákat végeznek el, hogy szabadulásuk után is segítő kutyák képzésével foglalkozhassanak.

A börtön kórházban és hospice-ban pedig szintén nagy segítséget és támogatást nyújtanak ezek a kutyák, melyre nem volt lehetőség addig, amíg nem „házon belül” kezdték el képezni őket. A végzett segítő kutyák pedig olyan veteránokhoz kerülnek, akik pszichés betegségben (PTSD) szenvednek.

A börtön egy békés kertjében pedig azok a kutyák nyugszanak, akik Angolában éltek, dolgoztak és haltak meg.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Összes fotó: Fred R. Conrad, New York Times

Forrás: nytimes.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...