Saját KB bal
Saját KB jobb
pixabay

Magyar katonákról és kutya bajtársaikról nyílt kiállítás Budapesten

Magyar katonákról és kutya bajtársaikról nyílt időszaki tárlat a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban Budapesten.

Különleges időszaki kül-és beltéri kiállítás nyílt a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A „Négylábú bajtársak – katonák és kutyák” című kiállítás a hadsereg kötelékében szolgáló kutyákat mutatja be. A kiállítás több évtizedet foglal magába, egészen az Osztrák-Magyar Monarchia időszakától napjainkig enged betekintést a katonakutyák életébe. A tárlatot március 28-ig lehet megtekinteni a budai Várban, a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

Négylábú bajtársak

A tárlaton már az első világháborúban szolgálatot teljesített kutyákról is láthatók fotók. Ebben a háborúban leginkább egészségügyi és vontató kutyák segítették a katonákat. Az időben előre haladva a Magyar Néphadsereg határőr kutyái is megelevenednek a képeken. Láthatjuk a napjainkban szolgálatot teljesítő kutyákat is. A Magyar Honvédség kötelékében szolgáló robbanóanyag-kereső, járőr- és őrző-védő kutyáit, kiképzőit és vezetőit is megismerhetjük.

Már az 1800-as években is szolgáltak és védtek

A korabeli feljegyzések szerint először a német-francia háborút követően, 1872-ben, a francia hadsereg sorai között léptek szolgálatba kutyák. Számos kutya segítette az Osztrák-Magyar Monarchiát is az első világháborúban. Használták őket sebesültek felkutatására és szállítására. A kutyákat Bécsben képezték ki, voltak császári, királyi és honvéd kutyák is. A két világháború között sem maradtak munka nélkül a négylábú katonák. A Magyar Királyi Honvédség kötelékében az új határok rendfenntartásában segítették a határőröket.

Egyre több területen alkalmazták őket

Az első világháború után egyre több területen kezdték el használni a kutyák segítségét.
Németországban például gázfigyelő szolgálatra tanították be őket, a szovjet Vörös Hadseregben pedig harckocsi elhárító kutyákat képeztek ki. Az ő feladatuk a tankok kiiktatása volt. A második világháborúban már szinte az összes hadsereg használt kutyákat, az első világháborúhoz hasonlóan lőszer- és egészségügyi készletszállításra.

Amerika – K9

Az amerikai hadseregben 1942-ben kezdték el a K9 hadikutya programot. A kutyákat egy alapkiképzés után speciális képzésekre vezényelték. Őrkutyák, járőr kutyák, futár-és aknakereső kutyák kerültek ki a képzésekről, munkájuk pedig lassan nélkülözhetetlenné vált a hadseregben. A második világháború után a Magyarországon állomásozó szovjet kutyás csapatok segítették a katonákat az aknamentesítésben.  Napjainkban a Magyar Honvédség öt kutyás alegységgel dolgozik.Robbanóanyag-kereső, őrző-védő és járőrkutyákat képeznek ki és foglalkoztatnak.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...