Saját KB bal
Saját KB jobb

Egy yorkshire terrier volt a világ első terápiás kutyája a második világháború idején

A második világháború egyik ritkán emlegetett hőse Smoky, a yorkshire terrier, aki a háború végén hivatalosan is a világ első regisztrált terápiás kutyája lett.

A történelem során számos olyan eseményről tudunk, melynek hősei bátor és okos kutyák voltak. Függetlenül mérettől és származástól álltak helyt és segítették vezetőjüket akár a legveszélyesebb szituációkban is. Ilyen kutya volt Smoky is, a yorkshire terrier, aki egy igazi háborús hősként vonult be a történelembe.

Talált kutya

Az aprócska kutyát 1944-ben találta egy amerikai katona Új-Guinea dzsungelében, egy rókalyukban kuporogva. Eleinte azt gondolták, hogy egy japán katonáé volt. Hamar kiderült viszont, hogy semmilyen vezényszót nem ismer japánul, de angolul sem. Így a mai napig nem tisztázott, hogyan kerülhetett egy ilyen apró kutyus a dzsungelbe, egy rókalyukba.  A katonák bevitték a táborba, ahol gyorsan tulajdonost is váltott. Egy William A.Wynne nevű katona 6 dollárért megvette a katonától egy pókerparti hevében, hogy a kutyáért kapott pénzzel katonatársa még egy darabig játszhasson.

Smoky a világ első terápiás kutyája
Forrás: Wikipedia
A legjobb vétel

Hamar kiderült, hogy Smoky új gazdája a lehető legjobb vásárt csinálta. Elmondása szerint ugyanis a kiskutya megmentette az életét. Egy nagy horderejű bombázásból vezette ki úgy gazdáját, hogy az ép bőrrel megúszta. A kiskutya jelzéseit követve Wynne biztonságos ösvényt talált, így nem érte őket találat. Ezután Smoky még két évig szolgálta hűségesen gazdáját. Ez idő alatt pedig éles bevetéseken is részt vett, együtt aludt gazdájával és az ő fejadagját osztották meg étkezéskor. Smoky hivatalosan is az ötödik légierő tagja lett, szolgálata alatt 12 harci küldetést teljesített és nyolc kitüntetést kapott bátorságáért.

Nem csak bátor volt, de ügyes is

Smoky szabadidejében a katonákat is szórakoztatta, rengeteg trükköt tudott és nagyon gyorsan tanult. Valamint segédkezett például olyan feladatok elvégzésében, melyre a katonák nem voltak képesek.  Ő húzta át például  az ideiglenes telefonkábeleket egy kis csövön,  ahová ő könnyedén befért.

a világ első terápiás kutyája
Forrás: Wikipedia
Igazi sztár lett

Miután hazaért a háborúból Smoky igazi híresség lett.  Szerepelt tévé műsorokban és állandó vendége lett a veteránkórházaknak.  Ő lett az első regisztrált terápiás kutya a feljegyzések szerint. Kalandos és izgalmas életet élt, rengeteg veszély elől menekült meg és sok embernek segített. 14 évesen halt meg, a Cleveland Metroparks-ban van eltemetve.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheAnimalRescueSite, Wikipedia

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...