Saját KB bal
Saját KB jobb
pixabay

A farokcsóválás nem mindig a boldogság jele

A farokcsóválás nem minden esetben jelenti a kutyánál, hogy boldog vagy éppen örül valaminek. Sokkal összetettebb jelenségről van szó.

A legtöbb ember úgy tudja, vagy gondolja, hogy a kutyák örömükben, boldogságukban csóválják a farkukat. Ebből kifolyólag a farokcsóválás a nyitottságot jelenti, nyugodtan lehet feléjük közeledni.  Amikor pedig egy ilyen kutya agresszívvá válik, akkor az emberek megdöbbennek, hogy mégis mi történhetett. Ez a jelenség pedig sokkal gyakrabban előfordul, mint gondolnánk.

Lépjünk túl a „boldog kutya” hipotézisen

Ahhoz, hogy jobban megértsük, mikor és miért csóválják a kutyák a farkukat, túl kell lépnünk a „boldog kutya” hipotézisen. A farkcsóválás egy kutya-kutya kommunikációs eszköz. Tehát a kutyák egymás között ezzel is kommunikálnak egymással. A farok oldalirányú mozgása például a kutya energiaszintjét fejezi ki. Élénk vagy izgatott kutya gyorsan csóválja a farkát. Egy kíváncsi, érdeklődő kutya lassabban. A farokcsóválás a kutya pillanatnyi belső állapotát is jelzi, amely lehet boldog, ijedt, agresszív stb. Ezért a gyors farokcsóválás lehet egy nagyon pozitív jelzés, de lehet figyelmeztető jel is.

Fontos információk a csóválásban

Egy 2013-as tanulmány szerint a kutyák a farokcsóválással üzeneteket küldenek egymásnak.  Ami számunkra csak egy kis barátságos csóválásnak tűnik, az igen jelentős információkat tartalmazhat a többi kutya számára. Sok érdekes dolgot fedeztek fel a kutatók. Például ha a kutya stresszes, hajlamosabb balra csóválni a farkát. A tanulmány vezető szerzője, Giorgio Vallortigara, az olaszországi Trentói Egyetem munkatársa szerint ennek az az oka, hogy a farokcsóválás tükrözi, mi történik a kutya agyában. A bal agyfélteke aktiválása a farok jobbra csóválását, a jobb agyfélteke aktiválása pedig balra csóválást eredményez.

A tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy amikor a kutyákat pozitív érzések árasztják el (játék, öröm, érdeklődés, kíváncsiság) akkor jobbra csóválják a farkukat. Amikor azonban félnek, megijednek vagy védekeznek, tehát negatív érzéseik vannak, akkor balra csóválják a farkukat. Ahhoz, hogy megértsük ezt a jelenséget, fontos tudni, hogy a bal agyfélteke a test jobb oldalát irányítja, így a farok jobb oldali izmai a pozitív érzéseket közvetítik.  Negatív érzések esetén pedig a jobb agyfélteke által irányított bal oldali farokizmok reagálnak.

Tudjunk meg minél többet

Karen B. London okleveles alkalmazott állatviselkedés-szakértő és hivatásos kutyakiképző szerint nem feltétlenül az irányt kell figyelni. Kutatásai során az alábbi általános érvényű megállapításokat tette:

  • A teljes testet átfogó, a vállaktól a hason át a csípőig és a farokig terjedő csóválás a klasszikus barátságos farokcsóválás.
  • Az aktív farokcsóválás, amely a csípőt is megmozgatja, szintén a nagyfokú nyitottság jele.
  • Ha csak a farok mozog csóválás közben, nehéz eldönteni, hogy a kutya barátságos és nyitott, vagy sem.
  • Ha csak a farok hegye mozog, a kutya valószínűleg nem barátságos.
  • A gyors, nagy ívben mozgó csóválás a barátságosság jele, míg a lassú, a farkat alig mozgató csóválás annak hiányát mutatja.
  • A lassú farokcsóválás lehet jele a bizonytalanságnak, félelemnek és az agressziónak is.
  • Minél lazább egy farok csóválás közben, annál valószínűbb, hogy a kutya barátságos.
  • A körkörös csóválás egyértelműen a szoros kötődés, barátságosság is nyitottság jele. Általában barátoknak, gazdiknak jár egy kis távollét után.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: mercola.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...