Saját KB bal
Saját KB jobb

4 dolog, amit megtehetünk a kutya fogak egészségéért

Ha tippelni kellene, hogy milyen panaszokkal fordulnak a gazdik leggyakrabban az állatorvoshoz, a fogak biztosan előkelő helyen végeznének. Az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában az öt leggyakoribb probléma között szerepelnek a fogakkal kapcsolatos panaszok. Ezek lehetnek balesetek, amelyek a fogak letörését okozzák, de gyulladásos problémák is, illetve olyan panaszok, melyek a fogíny egészségével és a fogkövesedéssel kapcsolatosak.

A kutyák fogai nem szuvasodnak, nem kell attól tartanunk, hogy lyukas foguk lesz. Azonban a fogkövesedés és az ennek következtében kialakuló gyulladások a bűzös szájszagon kívül komoly és fájdalmas panaszokat, és a fogak elveszítését is okozhatják.

Lássuk, mit tehetünk ez ellen!

Az emésztés a szájban kezdődik

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a kutyák (ahogy az emberek) emésztése is a szájban kezdődik. Nagyon leegyszerűsítve, a folyamat során baktériumok és egyéb vegyületek dolgoznak, melyek az ételből bizonyos anyagokat választanak ki. Nem mindegy, hogy ezek milyen anyagok, mivel a száj pH-ja függvényében akár károsak is lehetnek a fogakra. Például az amiláz enzim a szénhidrátokból cukrokat bont le, melyek fogkövesedést okoznak és felborítják a szájüreg pH-jának egyensúlyát. A szénhidrátok emésztése a szájban kezdődik (a fehérjék és a zsírok emésztése az emésztőrendszer későbbi szakaszaiban zajlik), és ennek során olyan anyagok maradnak a szájban, amelyek fogkőképződéshez vezetnek.

A másik fontos tényező a szájban található baktériumok egészsége. Ezek a bélrendszer baktériumaihoz hasonlóan egyfajta mikrobiomot képeznek, amelynek fontos az egészséges egyensúlya és változatossága a szájüreg egészsége szempontjából.

A tanácsunk, hogy figyeljünk kedvencünk táplálkozására, és igyekezzünk a szénhidrátok visszaszorításával megőrizni az ideális mikrobiomot a szájüregben (is)!

Prebiotikumok és probiotikumok

Ezek célja, hogy segítsenek megőrizni a szervezet számára előnyös baktériumflórát. Ahogy fentebb is említettük, a bélrendszeren kívül a szájüregben is speciális baktérium életközösség tevékenykedik. Az egészséges mikrobiom támogatja az immunrendszert, segít védelmet nyújtani a kórokozókkal szemben. Megfelelő prebiotikumok és probiotikumok adásával nemcsak a béltraktus, de a szájüreg egyensúlyát is támogathatjuk.

Antioxidánsok

Úgy látszik, hogy az életmód eredetű oxidatív stressz a fogínyt sem kíméli. Egy tanulmány szerint összefüggés mutatkozik a betegség kialakulása és a kutya oxidatív stressz szintje között, mely gyakorlatilag a szabadgyökök sejt- és szövetkárosító hatásában mutatkozik meg. Ez egyrészt arra enged következtetni, hogy az antioxidánsok jótékonyan segíthetik a fogak védelmét is, másrészt pedig az életmód faktorra hívják fel a figyelmet. A stressz nemcsak az emberek, de a kutyák egészségére is káros, ezért igyekezzünk kedvenceinket is bevonva megtalálni azokat a lehetőségeket, amelyekkel enyhíthetünk a minket érő stresszen. Kezdjük például egy kiadós erdei sétával!

Fogtisztítás

Az előbbiekhez képest talán kevésbé mondunk újat azzal, hogy a fogak alapos tisztításával sokat tehetünk az egészségükért. Nem mindegy azonban, hogy milyen fogtisztítót alkalmazunk. Az egyszerű, mechanikus tisztítás mellett (kutyafogkefe), érdemes lehet olyan természetes anyagok alkalmazása, mint az antioxidáns vagy prebiotikus hatású kiegészítők, például a kakukkfű, a kurkuma, az olajfalevél kivonat vagy a neem olaj.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.dogsnaturallymagazine.com/top-5-foods-for-your-dogs-teeth/https://www.dogsnaturallymagazine.com/toothpaste-for-dogs/
Kép: Photo by Pixabay: https://www.pexels.com/photo/golden-retriever-greyscale-photography-159492/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...