Instagram/thedentalboutique

Terápiás kutya nyugtatja a betegeket a fogászaton

Egy New York-i fogászaton egy terápiás kutya segít a betegeknek enyhíteni a félelmet és a szorongást a kezelések alatt.

Terápiás kutyákat az élet számos területén használnak a szorongás és a félelem enyhítésére. Ma már egyértelműen beigazolódott, hogy a kutyák szeretete és fizikai jelenléte kimondottan jótékony hatással van a gyerekek és felnőttek idegrendszerére egyaránt. Az érintésük, simogatásuk stresszoldó hatással bír és javítja a hangulatot. Szerencsére a terápiás kutyák ma már egyre több helyen és helyzetben merülnek fel valós megoldási, támogatási alternatívaként.

A négylábú fogorvosi asszisztens

Egy amerikai felmérés szerint minden harmadik felnőtt fél a fogorvostól, már csupán a kezelés gondolata is szorongással és félelemmel tölti el. Erre keresett megoldást Dr. Carlos Huerta, aki egy New York-i fogorvosi rendelőintézetet üzemeltet. Rendelőjében ma már „teljes állásban” dolgozik egy terápiás kutya, aki nemcsak a kezelések alatt segíti a pácienseket, de már a váróban is eltereli a figyelmet a rájuk váró tortúráról.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The Dental Boutique (@thedentalboutique) által megosztott bejegyzés

Az állatokkal való interakció csökkenti a vérnyomást, a pulzusszámot és a stresszhormonokat. Kortizolt szabadít fel a szervezetben, mely jó közérzetet okoz, ezáltal enyhíti a szorongást és a stresszt.

A módszer

Luna már a váróban odabújik a betegekhez és egy kis játékra hívja őket. Ez a kis időtöltés már eleve sokkal nyugodtabbá és vidámabbá teszi a pácienseket, mire az orvosi székbe kerülnek, a kezdeti szorongásuk alább hagy. A legfélősebbeket aztán a rendelőbe is bekíséri és az ölükben ülve várja végig a kezelés végét. Semmi mást nem csinál, csak fekszik, nem mozdul és nem rezzen össze a gépek hangjaira sem. Luna például azt is tudja, hogy ha előkerül a röntgenkötény, el kell hagynia a szobát. A felvétel elkészítését követően, a zajokból tudja, hogy mikor térhet vissza a kezelőbe és már ugrik is vissza a páciens ölébe.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Instagram/thedentalboutique

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...