Mikor milyen póráz kell? – 2. rész

A pórázok különböző típusai a flexitől a futóig, és minden, amit tudni érdemes róluk

A cikk első részében a hagyományos, a flexi és a derékre kapcsolható pórázokról esett szó. A továbbiakban pár kevésbé elterjedt, speciális használatra szánt típust mutatunk be.

Kétfogantyús póráz

Párosban a városban, különösen, ha zsúfolt helyen közlekedünk, szuper lehet egy speciális, kétfogantyús póráz. Ezek úgy vannak kialakítva, hogy egy normál pórázra még egy fogantyút helyeznek el. Ezzel akár egészen szorosan is foghatjuk a kutyánkat, ha például felszállunk a villamosra vagy átkelünk a zebrán. Majd a normál hosszon sétáltathatjuk tovább. Így nem kell feltekerni a pórázt és biztos és kényelmes fogás esik mindkét módon.

Ikerpóráz

Két kutyánk van, de nem szeretnénk, hogy egymásba gabalyodjon a két póráz. Akkor számunkra az ikervezető lesz a megoldás. Van olyan póráz, amelyre pluszban szerelhető ikerszár, míg mások eleve így készülnek. Bármely megoldást választjuk, érdemes próbálni. Figyeljünk arra, hogy nekünk is elég terünk legyen, illetve a kutyák is elférjenek egymás mellett.

Ha ilyen pórázban gondolkozunk, vegyük számításba, hogy egyszerre két kutyát kell tudnunk megtartani, és jó, ha a póráz elég erős erre a feladatra.

Tréningpóráz vagy gyakorlópóráz

Ezek valójában nagyon hosszú, akár több 10 méteres nylon-szárak, amelyek szuperek, ha nyomkövetésre vagy bármilyen szabadtéri tréningre megyünk. A behívás gyakorlása is könnyebb velük, ezért kölyökkutyásoknak vagy a szabadtéri kalandokkal ismerkedő ebeknek szuper lehet. Mivel biztonságosak és erősek, a tréning pórázok biztosítják, hogy ellenőrzés alatt tarthassuk a kutyát, ugyanakkor annyi szabadságot adjunk neki, amennyi az adott helyzetben lehetséges.

Érdemes arra figyelni, hogy ezek a pórázok nagyon hosszúak, így relatíve nehezek lehetnek. A szélesség, az anyagminőség sokat nyom a latba.

Elasztikus vagy húzásmentes póráz

Az elasztikus pórázok a legújabb technológiát képviselik a póráz piacon. Olyan anyagból készülnek, vagy olyan betéteket építenek beléjük, amelyek elnyelik a húzás vagy egy hirtelen mozdulat erejét. Így kölykök, sérült vagy idős kutyák éppúgy profitálnak belőle, mint az aktív sportkutyák. Az úgynevezett húzásmentes pórázok kellemesebb sétát tesznek lehetővé kutyának és gazdinak egyaránt.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.caninejournal.com/best-dog-leash/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=best-dog-leash; Kép: Photo by Michael Morse from Pexels; Photo by Yaroslav Shuraev from Pexels

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...