Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Mark Leishman on Unsplash

Célkeresztben az angol királynő gárdájának medveszőr sapkája

A tradicionális fejfedők a mai napig igazi medveszőr felhasználásával készülnek, pedig erre már lenne sokkal humánusabb megoldás is.

Erzsébet királynő palotaőreinek fejfedőjét az egész világ ismeri. A különös alakú, negyvenhat centiméter magas medveszőr sapkák a laikus szemlélő számára első látásra rendkívül viccesnek tűnhetnek, pedig a fura formának megvolt a maga funkciója. A napóleoni háborúk idején divatba hozott sapka azt a célt szolgálta, hogy a katonák magasabbnak, nagyobbaknak tűnjenek az ellenséggel szemben. Ezeket a sapkákat ma már csak a palotaőrök és az ünnepségek alatt a királynőre vigyázó gárda viseli.

Az angol tradíciót a kanadai fekete medve bánja

Az angol sapkát kizárólag kanadai fekete medve (Ursus americanus) prémjéből készítik, évente 50-100 db új sapkát szereznek be, melynek ára nagyjából 650 angol font. A medveszőr sapkák azonban most bekerültek a PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) nemzetközi állatvédő szervezet célkeresztjébe, miután számos etikai kérdés merült fel a medvék vadászatával kapcsolatban. A szervezet azt állítja, hogy a kanadai fekete medvék vadászata mindenféle szabályozás nélkül zajlik. Nem korlátozzák a szoptatós medvék kilövését, sokszor egész családok pusztulnak el, mert a bocsok mellől kilövik az anya állatot.

Az illetékes angol minisztérium azt állítja, hogy ezeket a medvéket egy engedélyezett selejtezés keretében ölik meg. A PETA azonban nem talált bizonyítékot arra, hogy bármely kanadai tartományban bármilyen hivatalos fekete medve selejtezési programot indítottak volna. Szabadidős vadászok kapnak engedélyeket a medvék elejtésére, néhányan még íjat és nyilat is használnak ehhez. A medvéket gyakran lelövik, de nem ölik meg azonnal. Minden hetedik medve életben marad a sebesülést követően, majd a vérveszteségbe vagy a táplálék hiányába hal bele.

Pedig lenne más megoldás

A PETA ez esetben nemcsak egy évszázados tradíció megváltoztatását kéri az angoloktól az állatok érdekében. Konkrét és tökéletes alternatívát is szállított a probléma megoldására. A PETA U.K. és az ECOPEL luxus műszőrme-kereskedő cég megalkotta a világ első olyan mű medvebundáját, amely gyakorlatilag megkülönböztethetetlen az igazitól. Az ECOPEL még azt is felajánlotta, hogy 2030-ig korlátlanul és ingyenesen ellátja a Védelmi Minisztériumot műszőrmével. Az ajánlat egyelőre nem győzte meg az illetékeseket, így az állatvédő szervezet petíciót indított a medvék védelmében.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Focusingonwildlife

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...