Saját KB bal
Saját KB jobb
Flickr/KristyMay

Kihalás szélére kerülhetnek a komondorok

A komondorok egyedei már alig találhatók meg hazánkban, szinte a kihalás szélére kerültek.

Az egyik ősi magyar kutyafajtát komoly veszély fenyegeti. A komondorok a magyar tanyavilágban voltak leginkább népszerűek. Feladatuk az volt, hogy őrizzék a tanyát és az állatokat a betolakodóktól, vadállatoktól. A tanyavilág fokozatos megszűnésével a komondorok funkciója is háttérbe került, pedig ez a csodálatos kutyafajta nem csak a tanya őrzésére alkalmas. Sok tévhit kering a komondorok tartása és jelleme körül, ami szintén nem teszi túl népszerű fajtává.

Elképesztően jól alkalmazkodik

Anda-Marócsek Anita, az Andaházi Tanyák Őre Komondor Kennel tulajdonosa az InfoRádió-ban beszélt arról, mennyire fontos, hogy minél többen megismerjék ezt a fajtát, mert ha ilyen ütemben fogy az egyedszámuk, húsz év múlva már sem komondorok, sem tenyésztők nem lesznek Magyarországon.  A szakértő elmondta, hogy a komondor az egyik legjobban alkalmazkodó kutyafajták közé tartozik.  Feladata valóban a tanya őrzése volt, de ezt a funkcióját tökéletesen ellátja egy háznál is. Ezek a kutyák mindenkire odafigyelnek, tiszteletben tartják a családtagokat, a környezetüket és a gyerekekkel is igazán jól megértik egymást.

Nem való lakásba

Bár egyre több kutyafajtát tartunk lakásban, a tenyésztő szerint a komondort nem szabad bent tartani. Ezek a kutyák kifejezetten kinti kutyák, de sem területigényük, sem mozgásigényük nem túl nagy. Egy 7-800 négyzetméteres kertben már tökéletesen érzi magát ez az csodálatos óriás. Sokan úgy vélik, a komondorok szőrének ápolása is nagy kihívás, de ez sem igaz. Egyáltalán nem kell folyamatosan gondozni a szőrüket.  Fontos tudni, hogy a komondor kimondottan egészséges fajta, kevés jellemző betegséggel. Táplálásuk sem túl bonyolult, nem érzékenyek és nem esznek túl sokat.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: infostart

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...