Kritikus létszámú a 9 magyar kutyafajta

A nemzeti kutyafajták esetében a génmentési feladatok kiemelten fontosak, ugyanis szinte valamennyi fajta a kritikus létszámú kategóriába esik.

V. Németh Zsolt, a környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a Haszonállat-génmegőrzési Központban megtartott eseményen a földművelésügyi tárca közleménye szerint kifejtette: a nemzeti kutyafajták állami génbanki fenntartási programjának keretében olyan állami tenyészetek létrehozása a cél, amelyek lehetővé teszik a fajták egykori hasznosításának megfelelő pásztor-, terelő- és vadászkutya tulajdonságainak megőrzését, fejlesztését és hosszú távú, funkcionális tenyésztését. Ezt a munkát a nemzeti park igazgatóságokkal, egyes állami erdőgazdaságokkal és a Haszonállat-génmegőrzési Központtal és a fajtaklubokkal együttműködésben végzik. 

Kitért arra is, hogy az állami szerepvállalással olyan feladatokat akarnak ellátni, amelyek jelenleg nem megoldottak, és olyan lehetőségeket nyújtani, amelyek jelenleg nem elérhetőek a tenyésztőszervezetek számára. Azzal, hogy a kilenc magyar ebfajta 2017 elejétől bekerült a hungarikumok gyűjteményébe, pályázatokon keresztül lehetővé válik a fajták további népszerűsítése – tette hozzá.    

Mezőszentgyörgyi Dávid kiemelt génmegőrzési feladatokért felelős miniszteri biztos elmondta: a stratégia, így a minisztérium is kiemelt feladatként tekint a kilenc magyar ebfajta bemutatására, a génmegőrzéshez kapcsolódó ismeretterjesztésre. Hangsúlyozta, esetükben a génmentési feladatok kiemelten fontosak, ugyanis szinte valamennyi fajta – a fenntartás szempontjából – a kritikus létszámú kategóriába esik.

Beszélt arról is, hogy a magyar kutyafajták tenyésztőszervezeteinek szakmai felkészültsége eltérő, így a jövőben meg kell erősíteni a hatósági kontrollt a tenyésztési programok kidolgozásában, jóváhagyásában, illetve végrehajtásában is. Emellett jelentős szervezeti és jogszabályi módosításokra, részletszabályozásra is szükség van, aminek kidolgozásához a Földművelésügyi Minisztérium az érintett szervezetek, tenyésztők bevonásával szakmai munkacsoportot állít fel. Ennek keretében – amennyiben szükséges – ebfajtánként eltérő tenyésztési követelmények is megfogalmazhatóak – mondta.

 

Ide kapcsolódnak:

Hivatalosan is hungarikumok lettek a magyar fajták

Az állam is belevág a kutyatenyésztésbe

40 millió forint jut állatvédelemre a 2017-es költségvetésből

 

 

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...