Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Jordan Whitt on Unsplash

Drasztikusan fogy a koalák száma Ausztráliában

Ausztrália ikonikus állatának populációja drasztikus mértékben csökkent az elmúlt évtizedben. A kormány több állam területén is veszélyeztetett kategóriába sorolta őket.

Az ausztrál kormány a napokban közölte, hogy a koalák egyedszámának drasztikus csökkenése miatt több államban és területen is veszélyeztetettnek nyilvánítja a fajt. Az éghajlatváltozás és az élőhelyük folyamatos csökkenése miatt az egyedszámuk rohamosan fogy.

Egy évtizede a koalák még nem szerepeltek a veszélyeztetett fajok listáján. Nem egészen 10 év alatt azonban először a sérülékeny kategóriába, majd nem sokkal rá a veszélyeztetett fajok listájára kerültek. Tudósok szerint ez az egyedszám csökkenés megdöbbentően gyorsnak számít.

Két év telt el a bozóttüzek óta

Az országban mintegy két évvel ezelőtt pusztítottak a több mint 60 millió hektárt felperzselő, katasztrofális „fekete nyári” bozóttüzek. Egyes becslések szerint akár 60 000 koala is elpusztult vagy megsérült a tüzekben. A természetvédők szerint azonban a koalákat már jóval a bozóttüzek előtt is komoly veszély fenyegette. A súlyos aszály és az éghajlatváltozás miatt egyre gyakoribb tüzek, valamint az élőhelyük csökkenése is hozzájárultak a koalák pusztulásához. A 2020-ban közzétett tanulmányok szerint a koalapopulációk 2001 óta Queensland államban legalább 50 százalékkal, Új-Dél-Walesben pedig 33- 61 százalékkal csökkentek. A kormány most 50 millió ausztrál dollárt különített el a faj védelmére.

A listára kerülés nem elégséges védelem

A veszélyeztetett listára kerülés önmagában nem biztosít védelmet a koalák számára. Nem ír elő semmilyen szabályt például az élőhelyük megőrzésére vonatkozóan. Tudósok, környezetvédők és törvényhozók már évek óta kongatják a vészharangokat a koalapopulációk miatt. 2020-ban egy kormány által támogatott vizsgálat szerint, ha nem történnek sürgős intézkedések az élőhelyük védelmére vonatkozóan, 2050-re helyenként ki fognak halni Új-Dél-Wales államban.

Ausztrália nem tudta megvédeni a koalákat

Kutatók és természetvédők szerint Ausztrália számára szégyen, hogy idáig jutott az ország ikonikus állatfaja. A koalák helyzete azonban nem az egyetlen jelentős környezetvédelmi probléma, amely Ausztráliában felmerült. A Nagy-korallzátony tragikus fehéredése szintén visszatérő és akut probléma. Scott Morrison miniszterelnök a múlt hónapban azt mondta, hogy az ország 700 millió dollárt tervez a problémára fordítani, de a tudósok szerint a pénz nem sokat fog segíteni a zátony megmentésében. Mindeközben a kormány további milliárdokat költ a szén- és gázkitermelés támogatására.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: HuffPost

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...