Saját KB bal
Saját KB jobb
youtube

[VIDEO] Egy halászhajó 100 000 döglött halat eresztett a francia partokra

Egy holland tulajdonban lévő gigantikus halászhajó elképesztő mennyiségű döglött halat dobott a vízbe Franciaország partjainál.

Sea Shepherd Conservation Society, egy non-profit, tengeri természetvédelmi aktivista szervezet adott hírt elsőként a megdöbbentő incidensről. A szívszorító fotókon és felvételeken az óceán felszínét kék puha tőkehal sűrű rétege borítja. A döglött halak töménytelen mennyiségben sodródnak a vízen.

Ezt a halfajtát a halrudacskák, a halolaj és a halliszt tömeges előállítására használják. A tőkehal szőnyeg több ezer négyzetméteren borítja az óceánt. Franciaország tengerészeti minisztere sokkolónak nevezete a döglött halakról készült felvételeket és azonnali vizsgálat indítását sürgeti. Az FV Margiris vonóhálós halászhajó a világ második legnagyobb halászhajója.

Megrepedt vonóháló

Virginijus Sinkevicius, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa is megszólalt az ügyben, aki szintén azonnali vizsgálatot sürget. A hajó tulajdonosa szerint a szerencsétlen eseményt a vonóháló megrepedése okozta, mely nagyon ritkán fordul elő. Az uniós jogszabályoknak megfelelően ezt bejegyezték a hajónaplóba és jelentették a litván hatóságoknak, az elpusztult halakat pedig levonják a hajó kvótájából. A Margirishez hasonló vonóhálós halászhajók több mint egy kilométer hosszú vonóhálókat használnak, és a halat a fedélzeten dolgozzák fel, amit a környezetvédők erősen bírálnak. A hajót 2012-ben már kitiltották ausztráliai vizeiről, ahol 18 000 tonna hal kihalászására volt kvótája.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...