Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Alvan Nee on Unsplash

Mikor lesz egy kutya igazából felnőtt?

Az ELTE Etológusai ismét egy érdekes kérdés kutatásába fogtak bele. Arra keresték a választ, hogy valójában mikor lesz egy kutya felnőtt.

Általában úgy tartják, hogy egy kutya nagyjából egy éves kora körül lesz felnőtt, onnantól már nem számít kölyöknek, sem növendéknek. A táplálást is ehhez szokták igazítani, bár vannak olyan eledelek, melyek 18 hónapos korig még speciális, növésben lévő szervezet számára készítenek.

A szakirodalomban azonban arra nincs pontos adat, hogy a kutyák agyi érésének folyamata mikor ér véget, tehát mikor érik el a felnőtt kort. Általában a felnőtt testméret elérését szokták a kutyák felnőtté válásával azonosítani, holott ez az agyi fejlődés szempontjából koránt sem biztos, hogy így van. Az idegrendszer kifejlődése sem biztos, hogy ugyanannyi ideig tart egy kis méretű kutyánál és egy óriás testűnél.

Alvásvizsgálattal keresték a választ

Az ELTE Etológusainak legújabb tanulmánya a  Scientific Reports című újságban jelent meg, ahol részletesen beszámolnak a kutatás módszeréről és a tapasztalt eredményekről is. Az agyi érés folyamatát alvásvizsgálattal figyelték meg. Ez a módszer már embereknél is jól bevált.

Alvásvizsgálatot végeztünk, mivel így az agy érési folyamatai jól nyomon követhetők, így megtudhatjuk azt is, hogy az egyes alvásparaméterek mikor stabilizálódnak, jelezve azt, hogy egy kutya idegrendszere teljesen kifejlődött. Az emlősök korai életszakaszában az alvásuk jelentős részét az ‘álmodós’ alvásfázis, az úgynevezett  REM alvás teszi ki. A REM fázisnak jelentős szerepe van az idegrendszer kialakításában és a nap folyamán átélt élmények feldolgozásában, a tanulásban is kiemelt szerepe van.” Reicher Vivien, a tanulmány egyik első szerzője

A laborban 2-14 hónapos kutyákat vizsgáltak, akik gazdájuk kíséretében feküdtek be az alváslaborba. Fejükre tappancsokat rögzítettek, mely természetesen teljesen fájdalommentes folyamat, gyerekeknél is bevett módszer. Az eredmény pedig nagyon hasonló lett, mint az emberek vizsgálata során született tapasztalatok. A 2-3 hónapos korú kutyák viszonylag sok időt töltenek alvás közben a REM alvásfázisban, egészen 6 hónapos korukig.  Ezután ez az idő nem változik.

Elgondolkodtató, hogy a fiatal kölykök épp a REM alvásban töltötték az alvásuk jelentős részét, amikor a kölyökkutya talán a legtöbb új dologgal találkozik az életében és a legintenzívebben tanulja a környezete működését. Lehetséges hogy ez az intenzív tanulás neurális szinten is megjelenik, hiszen a tanulásért, információk feldolgozásért is részben a REM fázis felel.” Csibra Barbara a kutatás egyik szerzője

Az agyi fejlődés általában nem fejeződik be 1 éves korra

A kutyáknál is csökken 8-14 hónapos kor között az egyedfejlődés előrehaladtával a lassú hullámú aktivitás, mely embereknél serdülőkorban, kutyáknál 8 hónap körül következik be. Mérethatást is találtunk; a nagyobb testű kutyáknál kevesebb lassú hullámú aktivitást figyeltünk meg, mint a kistestű fajtáknál. Ezek alapján arra következtethetünk, hogy a várható testméret is befolyásolhatja azt, hogy mikor tekinthetünk felnőttnek egy kutyát, feltehetően nem ugyanakkor éri el a fejlettségét egy yorki és egy német dog.  Dr. Vargáné Kis Anna, a cikk egyik szerzője

A tanulmány szerzői szerint még további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy teljes képet kapjanak a fejlődési ütemről és arról, hogyan változik az alvás az életkorral. Azonban az már biztosnak látszik, hogy a legtöbb esetben a kutyák agyának érési folyamat nem ér véget egy éves kor alatt.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: ELTE Etológia 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...