Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Nick Fewings on Unsplash

Fantasztikus sikertörténet: új csúcson a fókák száma a Farne-szigeteken

A Farne-szigeteken cuki fókák újra benépesítették a területet, ez pedig egy igazi környezetvédelmi sikertörténetnek számít.

A Farne-szigetek, a szürke fókák paradicsoma Anglia legészakibb csücskénél található, Northumberland partjainak közelében.  A szigetnek jelenleg nincs állandó lakója, korábban szerzetesek laktak az elhagyott vidéken. A területet azonban sok turista keresi fel, elsősorban világítótornyai és különleges madárpopulációja miatt. A szigeten jelenleg nagyjából 100 fóka és kölykeik élnek, mely a brit környezetvédelem egyik elképesztő sikertörténete.

Fókaszámlálás hőkamerákkal

A Farne-szigetek Anglia egyik legnagyobb szürke fóka-kolóniájának ad otthont, és itt tartják legrégebb óta számon a fókakölyköket. A számlálást minden évben hőkamerás technológiával végzik, tavaly azonban a világjárvány miatt ez elmaradt. 1956-ban 751 kölyköt számoltak a szigeten, 2019-ben pedig 2823-at. Az idei számlálás éppen folyamatban van, de az előrejelzések szerint rekordszámú fókakölyök él jelenleg a parton, ezért a 2021-es számlálás eredményét már nagyon izgatottan várják a területet megfigyelő és kutató tudósok.

A siker nem magától jött

A szürke fókák védelme évtizedek óta szabályozva van Angliában.  Az első olyan állat volt az országban, melynek védelmét jogszabály írta elő, már 1914-ben. Többek között ennek is köszönhető, hogy  a szürke fóka világpopulációjának mintegy 50%-a jelenleg brit és ír vizeken él. A populáció növekedése többek között annak is köszönhető, hogy ezen a területen a fókáknak nincsenek természetes ragadozóik. Az 1980-as évekig még felbukkant egy-egy kardszárnyú delfin a területen, fókára vadászva, de ma már egy sem él itt.

A kölykök élete nem könnyű

A kölykökre ugyan nem leselkedik veszély semmilyen ragadozó formájában, ettől függetlenül életük első éve egyáltalán nem könnyű. A fókák 50%-a elpusztul mielőtt megérné az egy éves kort. A környezet ugyanis elképesztően kemény terep, csak a tapasztalt anya fókák tudják megvédeni és életben tartani kicsinyeiket. A kolónia azonban szépen fejlődik és gyarapodik, hála a fókákat védő törvénynek. A fókapopulációk egyébként más területeken is növekedésnek indultak, például az Antarktiszon is egészen biztatóak a számok. A Farne-szigetek szürke fóka számlálásának pontos eredményei februárra várhatók.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: focusingonwildelife

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...