Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Kardszárnyú delfinek támadják a spanyol hajókat, nem tudják az okát

Kardszárnyú delfinek több hajónak és jachtnak is nekitámadtak az elmúlt hetekben Észak-Spanyolország partjainál. A kutatók egyelőre értetlenül állnak a jelenség előtt.

A kardszárnyú delfin, más néven gyilkos bálna vagy orka az egyik legnagyobb testű delfinfaj. Világszerte előfordulnak az óceánokban, ragadozó életmódot folytatnak és viszonylag nagytestű állatokat is megtámad vadászat közben. Arra azonban eddig nem igen volt példa, hogy kardszárnyú delfinek hajókra támadjanak, komoly károkat okozva és veszélybe sodorva a legénységet.

Szervezett támadások?

Több nemzetközi újság is beszámolt már a jelenségről (The Independent, The Olive Press, The Guardian) és egyre több eset kerül felszínre. Az egyik tengerész azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a kardszárnyú delfinek támadását kimondottan szervezettnek érzékelték, óriási erővel és ijesztő módon csapódtak be a hajókba.  A spanyol haditengerészet kötelékében szolgáló 40 méteres katamaránt például körbevették és megrongálták a kormányát, valamint a hajótestet úgy, hogy a hajót végül menteni kellett.  Több csónak és hajó is hasonló támadásokról számolt be.

Furcsa viselkedésmód, komoly támadások

A kutatók és tengerbiológusok egyértelmű véleménye szerint az teljesen normális, ha delfin csapatok vagy egyéb tengeri emlősök elkezdenek követni egy hajót, ha ezt csupán kíváncsiságból teszik. Az ilyen agresszív fellépés viszont nagyon szokatlan és egyáltalán nem jellemző viselkedés. A Halcyon Yachts kapitányának beszámolója szerint ezek a támadások pedig bizony nagyon agresszívek.  A hajót múlt héten érte támadás Spanyolország északi partjainál. A 36 méteres jachtra olyan támadást mértek az orkák, hogy az elvesztette kormányzását és a kikötőbe kellett vontatni.  Egy másik hajó kapitánya arról számolt be, hogy egy orka addig ütötte a kormánylapátot, míg teljesen össze nem törte, nagyjából 15 becsapódást számolt a legénység. Egészen addig tartott a támadás, míg a hajón mindent lekapcsoltak, elektronikát, motort, jeladókat. A kardszárnyú delfin csapat csak ekkor hagyta abba az offenzívát.

Ezért tűnik szervezettnek a túlélők szerint

Egy szemtanú beszámolója szerint a támadás rettenetesen ijesztő. Az orkák olyan erővel csapódnak a hajó testébe, hogy a hajón lévők úgy érezték, fel fognak borulni. Emellett fülsiketítő zajjal kommunikálnak egymással, olyan hangosan fütyülnek, hogy a személyzet alig hallotta a saját hangját. Ebből a kommunikációból és a szisztematikus becsapódásokból gondolják, hogy bizony szervezett támadásokról van szó.

A tudósok azonban más véleményen vannak

Tengerbiológusok és tudósok azonban nem egészen így gondolják. Tudományosan ugyan nem tudják még alátámasztani, de szerintük az orkák támadása inkább a stresszel köthető össze. A stresszel, melyet az élelemhiány vált ki. Ken Balcomb bálnakutató szerint ezek az állatok nagyon intelligensek és valahogy tudják, hogy az ember és a hajók összefüggésben vannak az élelmiszerhiánnyal, mely egyre jobban fenyegeti őket és az egész fajt.  Ezért próbálják valamilyen módon kiiktatni őket az élőhelyükről.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Ecowatch

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...