Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Berend Leupen on Unsplash

Az Amazonas kiirtott területei akár 20 év alatt helyrejöhetnek

Az Amazonas kiirtott esőerdői akár 20 év alatt is visszanyerhetik régi állapotuk nagy részét, ha békén hagyják őket.

Az Amazonas őserdeivel kapcsolatban évek óta csak rossz hírek érkeznek. Az irtások és erdőtüzek miatt egyre pusztul a Föld tüdejének is nevezett trópusi esőerdő, egyre rosszabb állapotba kerül, és területe folyamatosan csökken.

Most azonban a Science Thursday folyóiratban egy olyan tanulmány jelent meg, mely szerint van remény, és az esőerdők viszonylag hamar visszanyerhetik eredeti állapotukat. Ez pedig nagyjából 20 év, ennyi idő kell ahhoz, hogy egy teljesen kiirtott esőerdő terület 80%-ban visszanyerje eredeti állapotát. De csak abban az esetben, ha ez alatt a 20 év alatt a terület háboríthatatlanul épülhet vissza, és semmilyen emberi behatás nem éri.

Másodlagos erdő

A kutatók azt vizsgálták, hogy az úgynevezett másodlagos erdőknek mennyi időre van szükségük ahhoz, hogy megközelítőleg az eredeti állapotra visszaálljanak egy teljes pusztítás után. Másodlagos erdőknek nevezik azokat a területeket, melyek emberi behatás nélkül, önmaguktól nőnek vissza és népesednek be a területe jellemző állatfajokkal, miután a földterületet teljesen lecsupaszították az emberek. Az irtást a földterület használatba vétele miatt végzik általában, növénytermesztésre vagy állattenyésztésre vonják be az erdős területeket.

A több mint 90 kutatóból álló nemzetközi csapat azt vizsgálta, hogyan lehet helyreállítani 12 különböző erdőtulajdonságot az amerikai és a nyugat-afrikai trópusokon. Ehhez pedig a területeken található 77 tájegységet és 2275 erdőrészlet tanulmányoztak. A kutatás eredménye azt mutatta, hogy a különböző tulajdonságok eltérő ütemben térnek vissza. A talaj már 10 évnél rövidebb idő alatt is képes helyreállítani eredeti állapotának 90 százalékát, a növények funkciója kevesebb mint 25 év alatt áll helyre. A terület szerkezet és biodiverzitása 25-60 év alatt nyeri vissza eredeti állapotát, míg a biomassza és a faj összetétel kicsivel több mint egy évszázad alatt. Összességében azonban a területek mindössze 20 éven belül visszaállnak régi állapotuk 78 százalékára.

Jobb módszer, mint a fák újraültetése

A tanulmány arra is rámutat, hogy a vizsgálatok szerint inkább hagyni kell az erdők természetes visszanövekedését az új fák ültetése helyett. A biológiai sokféleség és az éghajlatváltozás csökkentésének érdekét jobban szolgálja a természetes felépülés, mint a mesterségesen ültetett új fák telepítése. Mindez persze csak akkor működhet, hogyha a kiirtott területeket békén hagyják, és semmilyen emberi beavatkozás nem történik rajtuk.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: ecowatch

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...