Saját KB bal
Saját KB jobb

A víz – mit és miből igyon a kutya? – 3. rész

Sokat beszélünk a kutyák megfelelő táplálásáról, de arról nem sok szó esik, hogy mit igyon a kutyánk, és főleg miből? A válasz a víz, természetesen, de a kérdés mégsem ilyen egyszerű. A cikk első részében a csapvízben oldott anyagokról (klór, arzén és ólom) írtunk, majd a második részben a mikroműanyagokról és a palackozott vizekről. A harmadik, befejező részben a „miből?” kérdésre térünk rá.

Miből igyon a kutyánk?

A víz útján a vezetékeken kívül a másik fontos állomás az edény, amelyből kutyánk elfogyasztja. Mivel ebben is eltölt némi időt a folyadék, ezért itt szintén számolni kell a kioldódó anyagokkal, szennyeződésekkel, elszaporodó mikroorganizmusokkal.

A tálka anyaga

A tálka készülhet fémből (lehetőleg, rozsdamentes acél), műanyagból vagy kerámiából. Ezek ártalmatlan anyagok, ugye? Nem egészen. A műanyag edényekből, ugyanúgy, ahogy a palackokból műanyagok oldódhatnak ki. Ezek lehetnek olyan veszélyes vegyületek is, amelyek bizonyítottan károsak az egészségre, és az emberi használatra szánt termékekből már kivonták őket (pl.: BPA). Az állattakarmányozási kellékekre azonban más előírások vonatkoznak, nem beszélve arról, hogy sok termék olyan országokból származik, ahol a mérgező műanyagokra csak enyhe vagy semmilyen szabályozás sincs.

A kerámia tálkák máza ólomtartalmú lehet, repedés esetén pedig a máz már egyáltalán nem garantálja sem a higiéniát sem pedig az azon belül található anyagok kiszivárgását.

Mégis milyen tálkát használjunk akkor?

Vásárlásnál figyeljünk a címkékre. Keressünk az európai előírásoknak megfelelő tálkát vagy olyat, ahol a gyártó szavatolja legalább a BPA-mentességet. Kerámia esetében válasszunk emberi használatra szánt tálkát. Nagy a választék és még olcsóbb is, ugyanakkor szigorúbb előírásoknak kell megfelelni. Alternatívaként körülnézhetünk a kisszériás vagy öko termékek között. Itt sokszor jobban odafigyelnek a minőségre és a méreganyag-mentességre.

A rozsdamentes acél jó alternatíva, amennyiben tényleg megfelelő az anyagminőség – ezt könnyen ellenőrizhetjük. Keressük a „100% rozsdamentes acél”, (stainless steel vagy Edelstahl) feliratot és ellenőrizzük a gyártási helyet.

A víz frissessége

A tiszta, mikroorganizmusoktól mentes víz körülbelül 24 órán át fogyasztható. Ezután elkezdenek benne elszaporodni a baktériumok, szerves organizmusok és más elemek, amelyeket nem szeretnénk bevinni a szervezetünkbe. Tehát, a csapból a tiszta tálkába engedett vizet legalább naponta egyszer cseréljük, akkor is, ha a kutyánk alig ivott belőle.

Ha látható szennyeződés van benne (nyál, ételmaradék, szőrszál, stb.) azonnal adjunk helyette frisset. Ezek az apró szennyeződések táptalajai a kórokozóknak. E. coli, Enterococcus, és még sorolhatnánk a nem kívánt vendégeket.

A gombák, bacilusok és vírusok megtelepedhetnek a tálka falán is. Ezért rendkívül fontos a higiénia. Ne csak kiöntsük a használt vizet, hanem alaposan tisztítsuk is meg a tálkát. Ezzel elejét vehetjük a kellemetlen fertőzéseknek, amelyek akár komoly egészségügyi panaszokat is okozhatnak. A kutyák tálkáinak tisztítására használjuk a lehető legtermészetesebb, ugyanakkor hatékony tisztítószereket.

A vízkő ellen kiváló a háztartási ecet, a forró víz pedig csodákat tesz a vírusok és baktériumok ellen. További kutyabarát takarítási tippjeinket megtalálod ebben a cikkben.

Természetes megoldások

Nem beszéltünk a különböző természetes víztisztítási technikákról (ezüstkolloid, rézedény, stb.). Ezekre vonatkozóan ugyanis nem találtunk olyan kutatást, amely a kioldódó réz, ezüst, stb. mennyiségének a kutyák egészségére gyakorolt hatását vizsgálta volna. Ha ilyen alternatívában gondolkozunk, érdemes alaposan utánaszámolni kutyánk maximális megengedett beviteli értékének, a táplálás során bevitt mennyiségnek és a vízbe kioldódó réz, ezüst mennyiségének. Ezek a fémek nyomelemek, ezért a mikrogrammos nagyságrendben gondolkozunk, ha napi mennyiségekről beszélünk (µg, a gramm egymilliomod része). Fontos tudni, hogy a napi beviteli érték és a túladagolás között minimális a különbség, ezért könnyű tévedni.

Összefoglalás

Bár első látásra egyszerűnek tűnik, számos kérdésben érdemes megfontolnunk, hogy milyen vizet és milyen edényből és milyen mennyiségben igyon a kutyánk. Ez utóbbira a táplálással van ráhatásunk, míg az első kettő kérdésben érdemes tudatos döntést hoznunk. Minden esetben törekedjünk arra, hogy kutyánk a lehető legtisztább ivóvizet kapja, amelyet a víz rendszeres cseréjével és a tálka tisztántartásával biztosíthatunk.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://tudomany.hu/cikkek/milyen-az-ivoviz-magyarorszagon-109563; https://tudatosvasarlo.hu/igyuk-a-csapvizet-vagy-sem/; https://www.nnk.gov.hu/index.php/kozegeszsegugyi-laboratoriumi-foosztaly/kornyezetegeszsegugyi-laboratoriumi-osztaly/vizhigienes-laboratorium/ivoviz/ivovizben-vizsgalt-parameterek/1000-arzen; https://tudatosvasarlo.hu/mennyi-mikromuanyag-van-a-csapvizben/; https://hu.wikipedia.org/wiki/Mikrom%C5%B1anyag https://hu.wikipedia.org/wiki/Iv%C3%B3v%C3%ADzszabv%C3%A1nyok_el%C5%91%C3%ADr%C3%A1sai; Képek: Photo by Jack Geoghegan from Pexels; Photo by Anna Tarazevich from Pexels; Photo by Daria Shevtsova from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...