Saját KB bal
Saját KB jobb
stiv xyz fotója a Pexels oldaláról

Hamarosan itt a kutyafon, amivel felhívhat minket magányos kutyánk

Nem vicc, brit és finn kutatók a DogPhone nevű eszköz fejlesztésén dolgoznak, mely a magányos kutya számára lehetővé teszi, hogy ha akar, kapcsolatba léphessen gazdájával.

A magányos kutyák szorongását szeretnék oldani az eszközzel, és a távhívásos rendszer fejlesztésével. A kutyafon segítségével a kutyák felhívhatják távollévő gazdájukat, csak meg kell tanulniuk kezelni az eszközt.

Labdába rejtett telefon

A kutyafont nem úgy kell elképzelni, mint egy rendes telefont, amibe a kutya bepötyögi a telefonszámot, ha magányos. Az eszköz  ennél egy kicsit bonyolultabb, a kutya számára azonban egyszerűbb a használata. A DogPhone nevű eszköz működési elve az, hogy ha a kutya felkap egy labdát, abban egy beépített gyorsulásmérő elindít egy laptopot, amely videohívást kezdeményez gazdája eszközére.

Zack már többször is felhívta a gazdit

A kutyafont a Glasgow Egyetem kutatója, Ilyena Hirskyj-Douglas találta fel a finnországi, Aaltói Egyetemen dolgozó kollégáival együtt és egy Zack nevű labrador segítségével. Hirskyj-Douglas megmutatta négylábú „laborasszisztensének” az eszköz működését, majd 16 napra odaadta neki tesztelésre. Néhány véletlen hívás mellett Zack felhasználta az eszközt arra, hogy kapcsolatba lépjen gazdájával, és megmutassa neki a játékait.

Gazdi fogadta a videóhivást

A kutya gazdája fogadta a videohívást és megmutatta kutyájának az irodáját, egy éttermet és egy utcai mutatványost, amivel sikerült a laptop képernyője elé csalni az állatot. Hirskyj-Douglas szerint nem lehet biztosan tudni, hogy a kutya tudatában volt-e a labda megmozgatása és a videokapcsolat létrejötte közti ok-okozati összefüggésnek. Az azonban biztos, hogy érdeklődött a képernyőn látottak iránt és úgy viselkedett, mint egy klasszikus, fizikai együttlét, találkozás alkalmával.

A kutatók remélik, hogy a még további tesztelésre váró kutyafon segíthet csökkenteni az egyedüllét okozta szorongást az úgynevezett pandémiakutyáknál, azoknál a házikedvenceknél, amelyek a koronavírus-járvány miatt elrendelt lezárások idején hozzászoktak az állandó emberi jelenléthez.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI, TechXplore.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...