Saját KB bal
Saját KB jobb

Tüdőféreg – megfertőződhet a kutyám itthon is?

A tüdőféreg, más néven, francia szívféreg (Angiostrongylus vasorum) a kutyák világszerte terjedő parazitája. Ahogy talán nevéből is sejthetjük, a francia szívféreg jellemzően Nyugat-Európában gyakori, felfedezése Franciaországhoz kötődik. Ugyanakkor, az utóbbi években – évtizedekben a világ szinte minden pontján regisztráltak eseteket, beleértve hazánkat is.

A francia szívféreg, azaz tüdőféreg, nem összetévesztendő a szívféreggel (Dirofilaria immitis), melyet a szúnyog csípése terjeszt. A tüdőféreg köztigazdái nem a szúnyogok, hanem a csigák. Ezek közül a meztelen és házas csigák egyaránt terjesztik, elsősorban elfogyasztásuk útján. Ezen kívül terjedhet még a csiganyálka illetve békák elfogyasztása által is.

elanco október 1 tüdőféregkutyacsigaMiután a kutya lenyeli a fertőző lárvákat,azok elkezdenek fejlődni és a jobb szívfél, illetve a tüdőartériák felé vándorolnak. Szinte megtelepednek a tüdő hajszálereiben, ahol szaporodni kezdenek, ezáltal elzárják, megrongálják a tüdő érrendszerét és károsítják a légzőhólyagokat is. Körülbelül 6-8 hét alatt a nőstény férgek petéket raknak le, a peték gyorsan kikelnek, és a lárvák a tüdő alveolusaiba hatolnak, és károsítják a szervet. Ezek légszomjban, köhögésben és fáradékonyságban nyilvánulnak meg. Később, a betegség előrehaladtával véralvadási zavar és vérömlenyek képződése jellemző, melyek – a szervezetben lévő férgek számától és a kutya általános egészségi állapotától függően – akár halálhoz is vezethetnek.

A tüdőféreg-fertőzés diagnózisa összetett, kezelése pedig – ebben, sajnos, hasonlít a szívférgességhez – hosszadalmas és bizonytalan. Több hétig tartó gyógyszeres kezeléssel el lehet ugyanis pusztítani a férgeket, ám azok továbbra is a szervezetben maradnak, és kockázatot jelentenek.

A hangsúlyt ezért a megelőzésre kell fordítani. Mivel a tüdőféreg elsődleges köztigazdája a csiga, igyekezzünk kutyánkat távol tartani tőlük. Ha az etetőtálkán csiganyálkát látunk, mossuk el használat előtt. Biztosabbra mehetünk, ha rendszeres védelemről gondoskodunk a tüdőféreg ellen kutyánk számára. Ennek több módszere létezik, amelyek közül állatorvosunk segítségével választhatjuk ki a megfelelőt.

Fontos elővigyázatosság még a lelkiismeretes kutyaürülék-gyűjtés. A fertőzött kutya ürülékében található férgek és lárvák ugyanis továbbterjesztik a fertőzést. Ezért mindig, minden körülmények között gondoskodjunk a higiénikus ürülékkezelésről. Az ürüléktől megszabadulva megszakíthatjuk a tüdőféreg életciklusát, ezzel akadályozva a parazita terjedését.


Támogatott tartalom (X).
Forrás: https://kedvencemesen.elanco.com/eloskodok/tudofereg/mik-a-tudpfereg-tunetei-kutyaknal/; Kép: https://www.pexels.com/photo/adorable-animal-breed-canine-260600/
EM-HU-21-0049
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...