Saját KB bal
Saját KB jobb
Facebook/SequoiaKingsNPS

Tűzálló takaróval védik a világ legnagyobb fáját az erdőtűztől

A kaliforniai tűzvészben próbálják megvédeni a világ legnagyobb fáját a pusztulástól. Az elhúzódó nyári tüzek hatalmas pusztítást okoztak idén is.

Tűzálló takarót kapott a világ legnagyobb fája a Sierra Nevada-i Sequoia Nemzeti Parkban.  A Kaliforniában tomboló erdőtüzek elérték park határát, így már a hatalmas mamutfenyőket is fenyegeti a tűz. A nemzeti park óriáserdejében (Giant Forest) található Sherman tábornok fája nevű óriás mamutfenyő, mely jelenleg a világ legnagyobb számon tartott fája.

Sherman tábornok fája az amerikai Nemzeti Parkszolgálat szerint térfogatát tekintve a legnagyobb a világon, 1487 köbméteres. A csúcsa 84 méter magasra nyúlik, kerülete pedig 31 méter a talajszinten. Más mamutfenyőket, az Óriáserdő Múzeumot és további épületeket is bebugyoláltak a tűz ellen.

Bevált már a becsomagolás korábban is

A speciális burkoló anyagot már évek óta használják az USA nyugati részén, elsősorban építmények megvédésére. A tapasztalatok szerint a módszer hatásos, a Tahoe-tó közelében beburkolt faházak például épségben fennmaradtak, míg a környék házai szinte mind elpusztultak a tűzben. A nemzeti parkban jelenleg két tűzvész is pusztít, az egyik pedig vészesen közelít az óriáserdőhöz, melyben 2000 mamutfenyő áll.

Bizonyos tüzek természetesek és jól tűrik a fák

A parkok mamutfenyő ligeteiben 50 éve alkalmazzák az előírt égetéseket. Ezek az erdőtüzeket tápláló más típusú fák és növényzet eltávolítása érdekében szándékosan keltett tüzek. Segítenek az óriásfák fennmaradásában, mivel csökkentik a lángok által okozott károkat. A szakemberek szerint az óriás mamutfenyők alkalmazkodtak a tűzhöz, amely segíthet is a gyarapodásukban, mivel a tobozokból magokat szabadít fel, és olyan tisztásokat hoz létre, amelyek lehetővé teszik a fiatal mamutfenyők növekedését. A klímaváltozás miatt azonban a tüzek rendkívül intenzívvé váltak, és ez már túlterhelheti a fákat. Ez történt tavaly, amikor a tűz a becslések szerint 7500-10 600 nagy mamutfenyőt pusztított el.

Elhúzódó nyári tüzek

Az éghajlatváltozás következtében Kalifornia az elmúlt 30 évben sokkal melegebbé, szárazabbá és szélsőségesebbé vált, megszaporodtak az erdőtüzek és sokkal pusztítóbbak lettek. A jelenlegi tűzvész miatt ki kellett üríteni a parkot, és a bejáratánál elterülő Three Rivers egyes részeit is. A települést egy mesterséges földsávval választották el a tűztől. Az elhúzódó nyári tüzek csaknem 9195 négyzetkilométeren perzselték fel Kaliforniát, és több száz otthont égettek el.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian, MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...