Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Patrick Perkins on Unsplash

A kaliforniai erdőtüzek füstje tele van mérgező fémekkel

Egy új tanulmány szerint a 2018-as kaliforniai erdőtüzek füstje magas koncentrációban hordozott mérgező fémeket.

A kaliforniai erdőtüzek óriási pusztítást végeznek évek óta.  2020-ban rekordterületen égett az erdő, 1,6 millió hektár növényzet pusztult el. Ez éppen kétszer akkora terület, mint a 2018-as brutális tűzvészben leégett erdők mérete. 2018-ban azonban mégis többen, 85-en vesztették életüket és 19 ezer épület égett le. Ehhez képest 2020-ban 8500 épület semmisült meg, a halálos áldozatok száma 31 volt.

Nemcsak maga a tűz veszélyes

A most napvilágot látott tanulmány szerint 2018-ban Chico városban az ólomkoncentráció az átlagos szint ötvenszeresére emelkedett a pusztító tűz idején. Ezen kívül még több mérgező fémet is találtak a füstben, amely egyértelműen bizonyítja, hogy milyen hosszú távú és közvetett veszélyt jelentenek az emberek számára az erdőtüzek.  2018-ban rengeteg épület és lakóingatlan pusztult el a tűzben. A mérgező anyagok ezeknek az épületszerkezeteknek az anyagaiból szabadultak fel.

További fémek is vannak a füstben

Nem csak ólmot találtak az elemzők. Cinket, kalciumot és vasat is magas szinten érzékeltek a levegőben.  A tűzvészek hosszú távú emberi egészségre ártalmas hatásához nem fér kétség. Azonban egyelőre ezt sem kiküszöbölni, sem elkerülni nem lehet. Az évek óta tartó aszály és szárazság a jövőben is hasonlóan nagy és valószínűleg még nagyobb tüzeket fog okozni a területen.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...