Saját KB bal
Saját KB jobb

Erőszakmentes kutyanevelés a valóságban

Mindannyiunk célja, hogy kutyánk jól nevelt eb legyen, aki eligazodik és jól érzi magát az emberi szabályok mentén. Biztosan abban is egyetértünk, hogy mindezt erőszakmentes módon szeretnénk elérni.

Hiszen nem bántanánk a kutyánkat, ugye? Nevelni és nem megfélemlíteni szeretnénk. Azt szeretnénk, ha azért tartana velünk és azért tenné amit kérünk tőle, mert ő is azt szeretné.

Ma már a kutyaiskolák és trénerek is az erőszakmentes elveket tűzik a zászlajukra, hiszen ki vinné imádott  kutyáját egy olyan helyre, ahol azt ígérik, hogy megütik, ordítanak vele, a földbe döngölik vagy rendszeresen megfélemlítik. Nem a legjobb hívószavak.

Mikor érdemes kutyáddal elkezdeni a tanulást? A kölyökkutyák korai életszakaszai és a szocializáció

Ugyanakkor fontos, hogy ne csak a külcsín, azaz az ígéret, hanem a belbecs, azaz a tényleges módszer alapján döntsünk egy oktató vagy tanfolyam mellett. Ha pedig nem úgy zajlanak a dolgok, ahogy ígérték vagy nekünk belefér, ne féljünk szóvá tenni vagy akár távozni.

Létezik valóban erőszakmentes kutyanevelés. De nem minden magát erőszakmentesnek hirdető tréner alkalmaz (kizárólag) ilyeneket!

Gyakran találkozhatunk olyannal, hogy egy oktató erőszakmentes – egészen addig, amíg „probléma” nem adódik. Ilyenkor „a problémás kutya” esetében „keményebb” viselkedést vár el a gazditól, vagy éppen maga vállalja fel a fegyelmező szerepet. Egy erőszakmentes oktató mindig erőszakmentes. Nincs olyan helyzet, amelyben az erőszakhoz nyúl megoldásként.

Azt is fontos tudni, hogy az erőszakmentes oktatás a gazdi részéről nagyobb elköteleződést, esetleg több tanulásra fordított időt követel meg. Mindenképpen alapvető azonban a több minőségi együtt töltött idő. Enélkül nem alakulhat ki az a kapocs, kötődés, amely a kutya-gazdi kapcsolatban a hatékony kommunikáció alapja. Ezért fontos, hogy ne a gyors eredményt, hanem a hosszútávú stresszmentes közös életet tűzzük ki célul – és ne adjuk fel a tanítást és csapjunk át agresszívba, ha a kutyánk nem elsőre érti meg, amit tanítani szeretnénk neki.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Samson Katt from Pexels;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...