Saját KB bal
Saját KB jobb

Kötelezővé tették a gazdis kutyák regisztrációját Kelet-Delhiben

Kelet-Delhiben, úgy tűnik, reményteljes intézkedéseket hoztak a kutyák – egyelőre még csak a gazdás ebek – helyzetének normalizálására. Kötelezővé tették ugyanis a gazdák számára a kutyáik regisztrációját. Az intézkedés célja a gazdis kutyák egészgégügyi helyzetének ellenőrzése, illetve az illegális szaporítás megállítása – adta hírül a The Indian Express.

India-szerte komoly problémát jelent a kutyák helyzete. Nem csak a falkákban kóborló kutyáké, hanem a gazdis állatoké is.

A generációk óta az utcán élő ebek ugyan az ember közelében élnek, de helyzetük korántsem olyan, amilyet a nyugati társadalmakben egy kutya számára ideálisnak tartunk. Számos külföldi és helyi szervezet dolgozik az utcán élő kutyák helyzetének javításán, de a hatalmas számok és a kontinensnyi ország egyéb jóléti problémái miatt a kutya-helyzet nem élvez prioritást. Csak Delhiben körülbelül félmillió kóbor kutya él.

Ez a korábbi cikkünk is érdekelhet: A szomszédság gondoskodik a kóbor kutyákról Indiában

A családban élő kutyák többségének sem az általunk ismert gazdis élet jut. Többnyire ők is kijárnak az utcára, ugyanúgy megsérülhetnek balesetben vagy éppen verekedésbe kerülnek más kutyákkal. Arról nem is beszélve, hogy a vakcinázás hiánya miatt gazdás és gazdátlan kutyák körében is terjed a veszettség – az egyéb fertőzésekkel, élősködőkkel együtt.

Bár Delhiben már 1957-ben kötelezővé tették a kedvencként tartott kutyák regisztrációját, az elmúlt több, mint ötven évben, úgy tűnik, ezt senki nem kérte számon. A mostani online regisztráció elmulasztása azonban állítólag akár büntetést is vonhat maga után. Bár a rendelkezés nem részletezi, milyen következményekkel járhat, ha valaki elmulasztja kedvence regisztrációját, valószínűleg a helyi állatvédelmi törvény értelmében járnak majd el a hatóságok.

Az intézkedés a tervek szerint csak az első a kelet-delhi kutyahelyzet megoldására. A jövőben tervezik előírni a kötelező vakcinázást és a kedvencek számára a nyakörv viselését is. Bár egyelőre kétséges, hogy a rendelkezések betartatására milyen erőforrásokat mozgósítanak, reméljük, hogy az új irányvonal hatására legalább a gazdis kutyák helyzete javul majd a metropoliszban.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://dogexpress.in/mandatory-registration-of-pet-dogs-in-east-delhi/; https://indianexpress.com/article/explained/explained-east-delhi-register-pet-dogs-online-7499200/; Kép: Photo by Lukas Schulz from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...