Photo by Maksym Kaharlytskyi on Unsplash

Történelmi ítélet született a Shell ellen az éghajlatváltozás miatt

Hágában történelmi ítélet született a napokban. Először mondta ki egy holland bíróság, hogy egy fosszilis üzemanyag előállító vállalat felelős az éghajlat változásért.

Hágában valóban történelmi ítélet született, a világon először mondta ki egy bíróság, hogy egy olyan cégóriás, mint a Shell, tevékenységével bizony felelős a klímaváltozásért. Sőt nem csak a felelősséget állapították meg, hanem komoly szankciókkal sújtották a vállalatot.

A 10 legkárosabbak egyike

A Shell az egyike annak a tíz nagyvállalatnak, akik tevékenységükkel mérhetően és számottevően járulnak hozzá a globális felmelegedés folyamatának drasztikus növekedéséhez. A bíróság most elrendelte, hogy a vállalat köteles csökkenteni szén-dioxid kibocsátását, méghozzá radikálisan. 2030-ig 45 százalékkal kell visszaszorítania a CO2 kibocsátást a teljes tevékenységére vetítve. Ez az érték összhangban van azzal a törekvéssel, hogy ne menjen 1,5 fok fölé a felmelegedés értéke. Ez az a határ, melynek átlépése a kutatók szerint katasztrofális és visszafordíthatatlan következményekkel jár.

17 379 egyéni felperes

Az ítélet tehát példaértékű, de maga a tárgyalás is csak azért jöhetett létre, mert egy olyan széles és komplex összefogás alakult ki, melyre még szintén nem volt példa. Az „éghajlatot” a Holland Föld Barátai (Milieudefensie), a Greenpeace Netherlands, az ActionAid, a Both ENDS, a Fossielvrij NL, Jongeren Milieu Actief, a Waddenvereniging és további  17 379 egyéni felperes képviselte. Andy Palmen, a Greenpeace Hollandia ideiglenes igazgatója elmondta:

„Ez az ítélet történelmi győzelmet jelent mindenki számára, akik szembesülnek a klímaválság következményeivel. Gratulálunk Milieudefensie-nek és az összes felperesnek. A Shell nem folytathatja tovább az emberi jogok megsértését és a bolygó kizsákmányolását a profit érdekében. Ez az ítélet egyértelmű üzenet a fosszilis üzemanyagok és azok előállítói számára. A szénnek, az olajnak és a gáznak a földben kell maradnia. A bíróság ma megerősítette, hogy a fosszilis üzemanyag ipar nem folytathatja tovább mértéktelen éghajlati szennyezését. ”

Bohata Krisztina

Kutyabarát.hu

Forrás: greenpeace.org

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...