Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Anna Dudkova on Unsplash

A kutyák is lehetnek tehetségesek – újabb kutatás az ELTE Etológia Tanszékén

Az ELTE Etológia Tanszékén újabb érdekes kutatás zajlott, ezúttal a tehetség került górcső alá.

A tanszék munkatársai egészen pontosan arra keresték a választ, hogy a tehetség kizárólag az emberek tulajdonsága, vagy más fajnál is fellelhetőek különleges, tehetséges egyedek. A kutatás eredményét a Scientific Reports című tudományos folyóiratban publikálták.

A kutyák is lehetnek tehetségesek

A kutyákat szótanuló feladatokkal tesztelték szigorúan ellenőrzött körülmények között. Megfigyelésük szerint a legtöbb kutyának nehézséget okoz megtanulnia egyes tárgyak nevét, mégis néhányan a vizsgált kutyák közül  több szó elsajátítására képesek, mint társaik. A vizsgálatba 40 kutyát vontak be, velük 3 hónapon keresztül tréningeztek egészen intenzíven.  Feladatuk az volt, hogy 2 játék nevét jegyezzék meg. A kutatók pedig azt szerették volna tudni, hogy meg tudják-e különböztetni a tárgyakat nevük alapján.

„Először azt feltételeztük, hogy a fejlődési tényezők, mint például a kölyökkor neuroplaszticitása, vagyis, hogy a kölyökkutyák gyorsabban megtanulják a tárgyak neveit, mint a felnőtt kutyák, szerepet játszhat a folyamatokban, ezért a vizsgálatra felnőtt és kölyökkutyákat egyaránt toboroztunk…Ugyanakkor meglepődve tapasztaltuk, hogy az intenzív tréning ellenére a kutyák többsége függetlenül az életkorától nem mutatott bizonyítékot a tanulásra. Még meglepőbb azonban, hogy 7 felnőtt kutya kivételes tanulási képességet mutatott: nemcsak a két játéknevet tanulták meg, hanem a vizsgálat időszaka során további 11 és 37 közötti új nevet is megtanultak”- nyilatkozta Claudia Fugazza, a projekt vezető kutatója

Más fajták is lehetnek tehetségesek

Mind a 7 tehetséges kutya border collie volt, ezért a kutatók elkezdtek tanulmányozni erre irányuló szakirodalmat és más, hasonló kutatás eredményét is. Egy korábbi tanulmányban például a kimagasló szótanulási képességet egy yorkshire terrier esetében jegyeztek fel. Nem szükséges tehát, hogy border collie legyen a szótanuló kutya, bár az eredményesség  esélyeit növeli.

„Érdekesnek tartjuk, hogy ebben a kognitív tulajdonságban (azaz a tárgynevek megtanulásának képességében) milyen extrém mértékű az egyedek közötti variabilitás és úgy gondoljuk, hogy ez a tudományos utazás még csak most kezdődik, a cél, hogy megértsük, honnan ered az ember vagy valamely más faj néhány egyedének adott területen mutatott különös tehetsége” – mutatott rá Miklósi Ádám, az Etológiai Tanszék vezetője és a tanulmány társszerzője.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: ELTE Etológia, MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...