Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Stephanie Harlacher on Unsplash

Három lenyűgöző tény az óceánok legismertebb állatairól

Polip, delfin és kék bálna. Mindenki ismeri őket, azonban egészen megdöbbentő tényeket és tulajdonságokat produkálnak az óceánok lakói, melyről csak kevesen tudnak.

A földfelszín 72 százalékát sós víz borítja, az óceánokat több mint 230 ezer ismert faj lakja és nagyjából 2 millió ismeretlen. A Föld óceánjainak hozzávetőlegesen csak az 5 százalékát fedezték eddig fel, tehát óriási túlzás azt állítani, hogy ismerjük a lakóit. Még azok a fajok is, akikről úgy gondoljuk, mindent tudunk, számos meglepetést tartogatnak számunkra.

A polip hímek párzást követően életük végéig demenciában szenvednek

A polip már magában egy fantasztikus állat, 9 aggyal és három szívvel él. A kilenc agy nem teljesen helytálló megfogalmazás, ugyanis egy teljes értékű aggyal rendelkezik, a többi 8 úgynevezett idegi struktúra. Ezek pedig egyenként 50 millió idegsejtből tevődnek össze. Funkciójuk a külvilág érzékelésére és a reflexszerű mozdulatok irányítására korlátozódik. A polip másik érdekessége, hogy kék a vére. Amit azonban az Aquarium Store Depot polipjain figyeltek meg, az egészen zavarba ejtő. A hím polipok ugyanis párzás után állítólag krónikus memóriavesztést szenvednek el, és hátralévő életüket demensen élik le. Ennek némileg ellentmond, hogy más megfigyelések szerint a hím polipok párzás után azonnal elpusztulnak.

A kék bálna nyelvének súlya akkora, mint egy egész elefánt

A kék bálna a világ legnagyobb ismert állatfaja. Akár 30 méterre is megnőnek és 199 tonnát is lehet a súlyuk. Egy teljesen kifejlett bálnának csak a nyelve akár 7000 kilogrammot is nyomhat, mely megfelel egy felnőtt elefánt súlyának. A kék bálna kicsinye pedig nagyjából már születésekor akkora, mint egy felnőtt elefánt.

A delfinek nyitott szemmel alszanak

A delfinek barátságos és hihetetlenül intelligens állatok. Számos cikket olvashattál már róluk nálunk, elsősorban a delfináriumok kegyetlen világával kapcsolatban mutattuk be a delfinek igazi életét, személyiségét és tulajdonságait. Azonban azt még nem említettük, hogy ezek az állatok hihetetlen szintre emelték az éberséget. Egyszerre csak az agyuk egyik felével alszanak, a szemük pedig az alvási periódusban is nyitva van.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: focusingonwildlife, wikipedia

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...