Saját KB bal
Saját KB jobb

Rétegesen öltözzünk! – pólóval, pulóverrel a megfázás ellen

Az átmeneti hónapokban mindenki könnyebben megfázik. Köszönhető ez annak, hogy a téli és nyári hónapokban viszonylag állandó az időjárás, és kevésbé van szükség az öltözék hőmérséklethez való igazításához napközben, tavasszal és ősszel azonban ez nem feltétlenül van így. Olyankor nagyon kell figyelni napközben is a hőmérséklet-változásra.

Ha hirtelen magasabbra ugrik hőmérséklet, vagy esetleg napközben kialakul egy nagyobb szél, zápor vagy zivatar, akkor fontos azt a hőmérsékleti változást lereagálni, és annak megfelelően váltani az öltözéket. Lássuk, milyen praktikákkal lehet nem csak magunknak, hanem gyermekünknek is abban segíteni, hogy elkerüljék a megfázást!

Miért alapvető a póló viselete a réteges öltözködésnél?

Fontos, hogy a gyerekek mindig az évszaknak és időjárásnak megfelelően öltözködjenek. Ehhez elengedhetetlen, hogy már reggel olyan outfitet készítsenek a szülők számukra, amelyet a napközben felmerülő a hőmérséklet-változáshoz tudnak majd igazítani. Ennek egyik legegyszerűbb módja, ha réteges öltözékkel biztosítjuk a napon belül történő ruhaváltás lehetőségét. 

A fiatalabb gyermekek egyszerű, fizikai oknál fogva hajlamosabbak a megfázásra: a kisebb tesfelületük gyorsan elveszíti a hőt, ezért az esetükben nagyon fontos figyelni a test melegen tartására, azonban arra is nagyon fontos ügyelnie a szülőknek, hogy gyermekük a “pont elég” mennyiségű ruhát hordják minden időben. Ezt a réteges öltözködéssel lehet leginkább elérni, tehát az átmeneti időszakban legyen a gyermekünkön, vagy nála: trikó vagy atléta, póló, pulóver és a hőmérséklethez passzoló felső öltözék vagy kabát. 

A réteges öltözéknek nem csak az az előnye, hogy hőmérséklet szerint le vagy fel lehet venni, hanem közismert tény, hogy a levegő rétegei kiválóan tartják a hőt, így ez a fizikai tény is segít melegen tartani majd a gyermekünket. 

Sok esetben egyszerű és jól alkalmazható a gyermekeknél is az az öltözködési protokoll, amit a túrázók, síelők alkalmaznak: a felsőruházat esetében 3 fontos ruhadarabot tekintenek alapviseletnek. Így az első a bőrhöz szorosan illeszkedő speciális vagy szintetikus szövet, melyre jöhet egy jó minőségű bővebb póló, mely lehet akár technikai anyagból, de egy jó minőségű anyagból lévő pamutpóló is választható e célra. A pólót követő réteg egy kvázi fedőviselet – felsőruházat, amely lehet kabát vagy pulóver. Ez az a réteg, ami bent tartja a rétegek között a hőmérsékletet, ezért jó, ha anyaga képes a hő tartására és jól szigetel.

Mire figyelhetünk még az öltözködésnél, hogy elkerüljük a megfázást?

Nagyon fontos a megfázás elkerülése érdekében arra is figyelni, hogy a hőmérsékletnek megfelelő sem túl hideg, nem túl meleg öltözéket hordja gyermekünk. Ezentúl fontos az is, hogy ne legyen kicsi számára az adott viselet, mivel például egy túl szoros ruha vagy cipő akadályozhatja a jó keringést és azzal együtt a szervezet melegen tartását is.

Összességében elmondhatjuk, hogy a megfázás elkerülésében egyik legfontosabb dolog, hogy figyeljünk a megfelelő öltözködésre, se túl hideg, de pláne ne túl meleg ruhát válasszunk, és ennek elérésére akár pár hasznos praktikát is bevethetünk.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...