Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Több mint 14 millió tonna műanyag van az óceánok fenekén

Egy új kutatás szerint összesen több mint 14 millió tonna műanyag hulladék van az óceánok fenekén. Ez harmincszor több a felszínen lévőnél, de a szárazföldön még ennél is rosszabb a helyzet.

Egészen pontosan 14 millió tonna olyan műanyag hulladékról van szó, melynek darabjai 5 mm-nél kisebbek, tehát mikroműanyagok. A számot pedig ausztrál kutatók becsülték meg egy alapos és hosszú kutatási munkát követően.  Hat, egymástól távol eső helyszínen, mintegy 300 km-re az ország déli partjaitól vettek mintát a 3 kilométer mélységű óceáni üledékből.  Összesen 51 mintát vizsgáltak meg, majd megállapították, hogy minden gramm üledék átlagosan 1,26 mikroműanyagot tartalmaz, melyeknek mérete 5 mm, vagy annál kevesebb.

A kutatást a CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation), az ország tudományos kutatási szervezete végezte.  A teljes tanulmány a Frontiers in Marine Science folyóiratban jelent meg, ahol Dr. Denise Hardesty, az egyik fő kutató elmondta, hogy ez az eredmény elsősorban arra bizonyíték, hogy a műanyag ma már mindenhol jelen van a világon. Az óceán fenekén landoló műanyag mennyisége azonban viszonylag kicsi az összes műanyag hulladékhoz képest, ami arra utal, hogy a legtöbb végül nem az óceán fenekére kerül. A kutatók szerint a döntő többsége a partok mentén reked, és ott halmozódik fel.

Sokkoló számok

A műanyaggyártás világszinten eléri a 300 millió tonnát. Csak Magyarországon 2015-ben 1,6 millió tonnát gyártottak, ennek 50%-át exportra. Az Európai Unióban csak csomagolásra évente 24 millió tonna műanyagot használnak fel.  Az évente előállított 300 millió tonna műanyagnak mindössze a 10%-át hasznosítják újra, több százezer tonna pedig a környezetbe kerül.  A műanyaggyártás visszaszorítása csak a kereslet csökkentésével és szigorú szabályozással lehetséges. Az egyszer használatos műanyagok ellen szépen lassan egyre több ország lép fel, de szabályozás és törvény nélkül is fontos az egyéni felelősség hangsúlyozása.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Guardian, mikromuanyag.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...