Saját KB bal
Saját KB jobb

Ananász – megeheti a kutya?

Édes, finom és vitamindús. Az ananász régóta tartja magát az egészségesnek ítélt élelmiszerek sorában, úgynevezett szuper-élelmiszer. Nem csoda hát, hogy felmerül a kérdés: vajon a kutyánknak is előnyére válna, ha alkalmanként pár ananász darabka kerülne a tálkájába?

Mindent az ananászról!

Az ananász közeli rokona a dísznövényként nálunk is kedvelt broméliának – amelyre küllemében is hasonlít: hosszúkás, tőrózsában álló, hegyes levelei idézik a szobanövény vonalait.

 

ananász
Ananas comosus – fotó: wikipedia

 

A nálunk is ismert ananász Dél-Amerika trópusi éghajlatú őserdeiből származik. A XVI. század óta azonban elsősorban Afrikában, Kelet-Indiában és Mexikóban termesztik. Hazánkban is megél, kifejezetten erre a célra fenntartott, alacsonyabb hőmérsékletű ananászházakban termeszthető.

Érdekesség, hogy az Esterházy család révén honosodott meg hazánkban az ananász: Kismartonban lévő kastélyuk üvegházából egy évben 400 darabot takarítottak be belőle. Ezzel vette kezdetét az európai ananásztermesztés, ami azóta már jóval nagyobb volumenű.

Az ananász C-vitamin-tartalma mellett kiváló mangánforrás. A benne található bromelain nevű enzim pedig segíti az emésztést. Fogyasztása, elsősorban a C-vitamin révén, jó hatással van az immunrendszer működésére, de a vérkeringésre. a nyirokkeringésre és a légzésre is.

Egészséges az ananász a kutyáknak is?

Az ananász mértékletes fogyasztása nem ártalmas a kutyákra nézve. Számukra is kiváló C-vitamin-forrás, elsősorban gyulladásos betegségek, immunerősítés céljából adható. Az emésztésre is jó hatással van, ám fogyókúrás céllal mégsem javasolt. A benne található cukor mennyisége ugyanis nem elhanyagolható.

Elsősorban réz, kalcium, cink- és foláttartalma miatt hasznos nyomelemforrás. Mangántartalma támogatja a növekedést és az egészséges testsúly megőrzését.

Az ananászt adhatjuk nyersen vagy akár fagyasztva is a kutyánknak. A konzerv változatokban azonban többnyire rengeteg a hozzáadott cukor, így ezeket mellőzzük. Remek összetevője nyári édességeknek, például a kutyafagyiknak: Pupsicles kutyajégkrém recept.

Mivel édes ízét a legtöbb kutya kedveli, ezért egészséges jutalomfalatként vagy nasinak is adhatjuk. Illetve „eladhatóvá tehetjük” vele a többi zöldséget, mondjuk zöldturmix formájában.

Fontos: mielőtt bármilyen új élelmiszert bevezetnél a kutyád étrendjébe, kérd ki állatorvos vagy kutyadietetikus tanácsát!

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: wikipedia; Hello Vidék; Whole Dog Journal; Képek: Photo by Ylanite Koppens from Pexels; Készítette: Dinkum – A feltöltő saját munkája, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21494550;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...