Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

5 dolog, amit biztosan nem tudtál a cápákról

Amióta a cápák gyilkos vadászként mindenki nappalijába beúsztak a klasszikus és méltán híres hollywoodi filmnek köszönhetően, azóta el is könyveltük őket vérmes, bosszúálló szörnyeknek. Pedig mennyi mindent nem tudunk a cápákról.

A cápákról nagyon sok mindent nem tudunk, de még a tudósok is folyamatos munkában vannak, hogy jobban megismerjék őket. Több mint 500, változatos és nagyon izgalmas cápafaj úszkál az óceánok mélyén, akikről talán még sosem hallottunk.  De a jól ismert cápákról is hiányos a tudásunk, ezért jöjjön most öt olyan tény, melyekről még sokan nem hallottunk.

Akár tízezer fogat is elhasználnak egy élet során

A cápafogak nem igényelnek semmilyen ápolást, mégsem szuvasodnak el soha. Viszont nem kapcsolódnak gyökérrel az állkapocshoz, így könnyen letörnek egy-egy zűrösebb akció során. Nem esnek azonban kétségbe, hiszen az új fog már ott várakozik a régi helyén és pár nap alatt ki is nő.  Az ilyen fogváltás rengetegszer megtörténik egy cápa életében. Egy tigriscápa nagyjából tízezer fogat használ el élete során, de van olyan cápa is, akinél ugyanezt a számot harmincezerre becslik.

Működik náluk a szűznemzés

Vagyis a hímivarsejt nélküli megtermékenyülés. Igaz, eddig csak kétszer sikerült bizonyítani DNS teszttel, hogy egy nőstény cápa hím jelenléte nélkül termékenyült meg, de az ilyen megtermékenyülések száma a természetben nyilván sokkal több lehet. Az egyik ilyen eset  Virginiában volt egy delfináriumban, ahol a 8 éve egyedül, hím nélkül élő nőstényről derült ki, hogy vemhes.

Az ember nagyobb veszélyt jelent a cápára, mint a cápa az emberre

A cápák közel sem olyan veszélyesek az emberre, mint azt gondoljuk. Évente kevesebb mint 200 cápatámadás történik az egész világon, míg eközben 100 millió cápát ölnek meg vadászatokon az emberek. Különböző táplálkozási szokásokkal rendelkeznek. Van, amelyikük kagylókon, kis tengeri élőlényeken él. Vannak olyanok, akik a tengerfenék mélyéről táplálkoznak. Csupán néhány cápafaj vadászik fókákra, delfinekre, vagy más nagy tengeri lényekre. Az embert általában csak azért támadják meg, mert összetévesztik egy zsákmányállattal. A szörfdeszkát például a fókával.

Van egy hatodik érzékszervük

Ők is rendelkeznek azzal az öt organikus érzékszervvel, amivel az emberek (látás, hallás, ízlelés, tapintás, szaglás), de van nekik egy hatodik érzékszervük is, az úgynevezett Lorenzini-ampullák.  Ez a kis csatorna a cápák orrában helyezkedik el és képesek érzékelni más élőlények által kibocsátott elektromos mezőket.

Nem tudják becsukni a szemüket

A legtöbb cápafaj képtelen arra, hogy becsukja a szemét. Nincs szemhéjuk, maximum egy pislogó hártyával rendelkezik néhányuk, például a macskacápa félék. Vannak olyan fajok is, akik szemüket be tudják fordítani a koponyaüregükbe, így tudják megóvni azok épségét, ha már becsukni nem képesek.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: inhabitat.com, wikipedia

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...