Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

A kutyák ráhangolódnak a gyerekek viselkedésére

Egy amerikai kutatás arra világított rá, hogy a kutyák kiemelten figyelnek a gyerekekre és összehangolják velük a viselkedésüket.

Az Oregoni Állami Egyetem kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy a kutyák összehangolják viselkedésüket a velük egy háztartásban élő gyerekekkel, azonban nem olyan mértékben, mint a felnőttekkel.  A PysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálnak nyilatkozott a tanulmány vezetője, Monique Udellt:

    “A jó hír az, hogy a tanulmányunk szerint a kutyák rengeteg figyelmet fordítanak a velük élő gyerekekre.  Reagálnak rájuk és sok esetben velük összhangban viselkednek, ami a pozitív kapcsolódás jele és jó alapja a szoros kötelékek kiépülésének”

Más a kapcsolat egy gyerekkel és egy felnőttel

A kutatók szerint viszont a kutyák kisebb gyakorisággal hangolják össze a viselkedésüket a gyerekekkel, mint felnőtt gazdáikkal. Ez arra enged következtetni, hogy bár társként tekinthetnek a gyerekekre, de vannak olyan különbségek a kutya-gyerek és kutya-felnőtt kapcsolatokban, amelyek még tanulmányozásra várnak.  Az Animal Cognition című folyóiratban publikált tanulmány 30 gyerek és kutyáik bevonásával készült. A 8 és 17 éves kor közötti alanyok 83 százaléka küzdött valamilyen fejlődési rendellenességgel.

Így végezték a teszteket

A tesztek során a gyerekeknek megszabott útvonalakon kellett mozogniuk egy nagy teremben, amelynek a padlóját jelölések borították, miközben a kutyáik póráz nélkül voltak. A szakemberek a gyerekek és a kutyáik aktivitásának (mennyit mozogtak vagy álltak egyszerre), közelségének (mennyi időt voltak egymástól egyméteres távolságban) és orientációjának (mennyi időt töltött a kutya ugyanabba az irányba nézve, mint a gyerek) összehangoltságát vizsgálták. A kutatók megállapították, hogy az állatok mindhárom szempontból olyan magas arányban mutattak összehangoltságot a gyerekekkel, hogy azt nem lehet a puszta véletlennel magyarázni.

Bohata Krisztina

(Kutyabarat.hu)

Forrás: MTI, phys.org

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...