Freddy megtanulta helyesen használni a kanapét - Forrás: Instagram - @freddygreatdane

Elhunyt Freddy, a világ legmagasabb kutyája

Freddy, a német (dán) dog 2016-ban vonult be a történelembe, amikor hivatalosan is elnyerte a Világ Legmagasabb Kutyája címet 101 cm-es marmagasságával. Még a világ legmagasabb kutyafajtájaként ismert német (dán) dogok között is kiemelkedett a méreteivel: hátsó lábára állva 228 cm-rel magasodott a talajszint, és gazdája, Claire Stoneman fölé.

Amikor Claire befogadta a tesókat, Freddy-t és Fleur-t, biztosan számított rá, hogy a két édes kölyökből hamarosan hatalmas kutyák lesznek. Az alom legkisebb és legcsenevészebb kutyusa azonban meghazudtolta a legvadabb elképzeléseket is.

freddy
Freddy és Fleur – Forrás: Instagram – @freddygreatdane

Freddy, másfél éves korára, hátsó lábaira ágaskodva könnyen felérte a szekrények tetejét is. Közel két méter magas lett. Freddy növekedési üteme is sokkal gyorsabb volt, mint Fleur-é, kölyök korukban már látszott, hogy a kan kutya magasabb és termetesebb, mint a húga. Négy éves korára elérte teljes magasságát, ekkor nyerte el a megtisztelő címet, amelyet haláláig megőrzött.

Claire kihasználta a 15 percnyi hírnevet, és indított egy Instagram oldalt a kutyáknak, ahol Freddy, a kedves óriás képei hatalmas sikert arattak.

Az Egyesült Királyság-beli Essexben élő Claire bizonyára nagy feltűnést keltett, amikor Freddy-vel és Fleur-rel sétálni indult. Bár hatalmas méretükkel tekintélyt parancsoltak, mindkét kutya rendkívül gyengéd és jólnevelt volt. Kölyökkorukban a játékos kölykök még okoztak némi bosszúságot a gazdinak, például amikor rágcsának tekintették a kanapét.

freddy
Freddy megtanulta helyesen használni a kanapét – Forrás: Instagram – @freddygreatdane

Felnőve azonban rájöttek, hogy a kanapé pihenésre való. Freddy képein látszik, hogy milyen álom életet élt, a család és a barátok egyaránt kedvelték.

„Nem csak a legmagasabb, de a legszeretőbb és a legnagyobb szívű kutya volt a világon.” – nyilatkozta Claire a Fox News-nak Freddy halála kapcsán.

A köznyelvben dán dogként is emlegetett (az angol Great Dane fajtanév fordítása) német dogok a legtermetesebb kutyafajták közé tartoznak. Átlagos magasságuk kanok esetében akár a 90 cm-t is elérheti. Már i.e. 2500-ból származó egyiptomi falfestményeken is felismerni vélik a fajta őseit, de egészen a modern időkig a homályba vész a története. Dán és német tenyésztők egyaránt lelkesen munkálkodtak a fajta kialakításán, és azóta is vita zajlik, hogy valójában dán vagy német kutyafajtáról van szó. Hivatalosan, az FCI Deutsche Dogge, azaz német dog néven jegyzi, de az angolszász területeken a Great Dane megnevezés az elterjedt. A fajta egyedeinek élettartama sajnos nem túl hosszú, átlagosan 6-10 évig élnek.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.foxnews.com/lifestyle/worlds-tallest-dog-great-dane-dies; https://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A9met_dog; Képek: Instagram: @freddygreatdane; pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...