Saját KB bal
Saját KB jobb
Facebook/OvadiPeter

Online állatvédelmi konzultációt indított a kormány

Az online állatvédelmi konzultáció indulását a Noé Állatotthonban tartott sajtótájékoztatón jelentették be.

2021. február 7-én a kormány elindította online állatvédelmi konzultációját, melynek részleteiről a NOÉ Állatotthonban rendezett sajtótájékoztatón beszélt Nagy István agrárminiszter, Ovádi Péter miniszteri biztos és Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott. Az online kérdőív egy hónapig lesz fent az allatvedelem.kormany.hu oldalon.

Az állatvédelem ügye az egész társadalmat érinti

A sajtótájékoztatón többek között arról beszélt a miniszter, hogy a kormány és az Agrárminisztérium (AM) törekszik arra, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel elősegítse az állatok jólétének javítását és a felelős állattartás térnyerését a lakosság körében. Ebben a szellemben indítják el a társadalmi párbeszédet is, amelynek célja, hogy biztosítsák az információcserét, a szorosabb együttműködést az ágazatot érintő jogszabályok előkészítésében, az átfogó programok és stratégiai dokumentumok megalkotásában. Nagy István kiemelte, az állatvédelem ügye az egész társadalmat érinti.

13 kérdés az állatvédelemről

Az agrárminiszter arról is beszámolt, hogy a minisztérium már évek óta dolgozik az állatvédelmi programom, az állatkínzással kapcsolatos törvények szigorításán. Ma már az állatkínzással kapcsolatos szabályozás és büntethetőség európai viszonylatban is a legszigorúbbak közé tartozik. Ezen kívül kiemelten támogatják az ivartalanítással kapcsolatos programokra és az edukációra is.

Az online kérdőív 13 kérdésből áll, mely két fő gondolati kör mentén épül fel: az első az állatvédelemhez kapcsolódó jogszabályi környezet, a második pedig a felelős állattartás helyzete.
A témák egyaránt érintik a társállatok és a gazdasági haszonállatok helyzetét. A 13 kérdés pedig, amit a kormány összeállított a társadalmi párbeszéd elindítására, így hangzik:

 1. Egyetért-e azzal, hogy az állatmenhelyek és az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek működését továbbra is rendszeres pályázati forrással segítse Magyarország Kormánya?
 2. Egyetért-e azzal, hogy a felelős állattartásra való nevelést már kisgyermekkorban indokolt elkezdeni?
 3. Egyetért-e azzal, hogy a hatóságok minden rendelkezésre álló eszközzel, szigorúan lépjenek fel a nem megfelelő állattartás ellen?
 4. Egyetért-e azzal, hogy egy országos ivartalanítási programnak kiemelt szerepe lehet a kóbor kutyák számának csökkentésében?
 5. Egyetért-e azzal, hogy a kóbor kutyák befogásának jogi alapját meg kell reformálni?
 6. Egyetért-e azzal, hogy az állatok sérelmére elkövetett cselekmények miatt indított eljárásban a bántalmazott állatok sorsa mielőbb rendeződjön?
 7. Egyetért-e azzal, hogy a „három csapásként” ismert büntetőjogi szabályozás mintájára szigorúbban kell büntetni azt, aki többször is állatkínzást követ el?
 8. Egyetért-e azzal, hogy a tiltott állatviadalon való részvétel büntetést vonjon maga után?
 9. Egyetért-e azzal, hogy szükséges a bántalmazást elszenvedő haszonállatok (pl.: ló, szarvasmarha) részére ideiglenes haszonállattartó telep létrehozása?
 10. Egyetért-e azzal, hogy az Országos Állatvédelmi és Állatjóléti Tanács működését a társadalom számára ismertebbé kell tenni, feladatkörét felülvizsgálni, a szükséges mértékben bővíteni kell?
 11. Egyetért-e azzal, hogy a pirotechnikai eszközök használatának engedélyezését szükséges megreformálni annak érdekében, hogy az ember környezetében élő állatok nyugalmát ne zavarják, és a környezetet kevésbé szennyezzék?
 12. Szükségesnek látja-e a Nemzeti Állatvédelmi Program megújítását és egyidejűleg egy hosszú távú állatvédelmi tervezet kidolgozását?
 13. Szükségesnek tartja-e, hogy hazánkban a cirkuszi vadállatok szerepeltetése betiltásra kerüljön?

Amennyiben szeretnél választ adni a fenti kérdésekre és ezzel segíteni a kormány állatvédelmi munkáját, úgy azt még egy hónapig megteheted ITT.

Bohata Krisztina

(Kutyabarat.hu)

Forrás: MTI, allatvedelem.kormany.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...