Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Veszélyes lehet a kézfertőtlenítő a kutyáknak?

A kézfertőtlenítő használata ma már életünk szerves része lett. Mindenhova visszük magunkkal , ahol nincs lehetőség kezet mosni, elővesszük a táskánkból és azonnal fújjuk, vagy nyomjuk a kezünkre.

A kézfertőtlenítés a járványhelyzet miatt mindenki számára fontos, a védekezés szerves része. Nem árt azonban tudni, hogy a legtöbb esetben ez egy vegyi anyag, alkoholt tartalmaz és mint ilyen, káros lehet, ha egy élőlény szervezetébe kerül. Elsősorban itt most a kedvenceink szervezetére kell gondolni, akik gondatlan tárolás esetén hozzáférhetnek a fertőtlenítőhöz. Használat után pedig le is nyalogathatják kezünkről. De vajon milyen veszélyt jelent ez számukra?

Alkoholtartalom

A legtöbb kézfertőtlenítő alkoholt tartalmaz, ehhez adnak legtöbbször illatanyagot vagy illóolajat, bőrápoló szereket.  Az alkoholtartalom miatt azonban nagyon kell figyelni rá, hogy ne kerüljön kutyád szervezetébe és ne használd mancsai tisztítására se.  Használat során arra kell figyelni, hogy teljes száradásig ne simogassuk a kutyát és ne engedjük, hogy nyalogassa a kezünket.  Amint megszáradt a fertőtlenítő a kézen, már nem jelent veszélyt a kutyára.

Mi történik, ha a kutya szervezetébe kerül?

Az alkoholos alapú fertőtlenítőszer okozhat problémákat, ha a kutya lenyeli. Gyomor- és bélrendszeri rendellenességekre számíthatunk, mint a hányás, hasmenés, nyáladzás. Ha nagy mennyiségű fertőtlenítőt iszik a kutya, súlyosabb tünetek jelentkezhetnek, melyek már az idegrendszerre is hatással vannak.  Szerencsére a kézfertőtlenítő általában nem olyan illatú vagy ízű, hogy a kutya szívesen fogyasztaná, így normál esetben magától nem fogja behabzsolni.  Ettől függetlenül előfordulhat, hogy egy olyan illatot sikerül produkálni, amelyik megtetszik a kutyának és ha hozzá tud férni, beleiszik. Ha ez bekövetkezik, figyeld meg a kutya reakcióit és lehetőleg minél hamarabb vidd orvoshoz.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dogster.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...