Saját KB bal
Saját KB jobb
pixabay

Lezárnak egy utat Új-Zélandon, hogy egy oroszlánfóka zavartalanul átkelhessen rajta

Új-Zéland Dunedin nevű városában egy népszerű és forgalmas utat zárnak le egy hónapra azért, hogy a közelben fészkelő oroszlánfóka zavartalanul átkelhessen rajta élelmet szerezni.

Új-Zélandon a vadon élő állatok tisztelete és védelme olyan alapvető feladat és kötelesség, melyhez hasonlót nem igen látunk a modern világban. Egy friss hír erre az alázatra és gondoskodásra mutat kiváló példát. Történt ugyanis, hogy egy oroszlánfóka egy óceánparti golfpályán hozta világra kölykét és a fészkelés ideje alatt rendszeresen le kell járnia a partra élelemért. A part és a golfpálya között azonban egy út fekszik, amin a fókának át kell kelnie.

Nem a fókát viszik arrébb, hanem az utat zárják le

Azért, hogy a fóka háborítatlanul fészkelhessen, vadászhasson és táplálhassa kicsinyét az új-zélandi illetékes hatóságok lezárták az utat egy hónapra és minden autós forgalmat eltereltek róla. A biciklis és gyalogos közlekedés megengedett, de senki nem mehet 20 méterrel közelebb a fókákhoz. Már ez a gesztus és intézkedés is igazán figyelemreméltó, de a legnagyobb meglepetés talán az, hogy a város lakói egyáltalán nem háborodtak fel az intézkedésen, sőt üdvözölték azt. Az útlezárás okozta nehézséget és kellemetlenséget minden nagyobb zokszó nélkül veszik tudomásul az emberek, mert ezzel egy kihaló félben lévő állat életét segítik.

A golfpálya is örül új, ideiglenes lakóinak

A golfpálya vezetősége is tisztelettel fogadta új, ideiglenes lakóit és bár a pályát ez idő alatt nem lehet használni, mégis örülnek az oroszlánfókának és kicsinyének. A kis fóka január 7-én született, a fészkelési idő pedig nagyjából egy hónapig fog tartani. Amíg a kicsi felkészül az életre a nyílt vízen, addig a város lakói vigyáznak rá. A környéken egyébként minden új élet születésének örülnek, ebben az évben még 20 oroszlánfóka születésére számítanak a szakaszon.

Bohata Krisztina

(Kutyabarat.hu)

Forrás: ecowatch.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...