Kék szemű kutyák

Mely kutyafajtáknak lehet kék a szeme?

Ha a kék szemű kutyákra gondolunk, sokunknak rögtön a husky-k jutnak eszünkbe. A tradicionális magyar fajták és a hazánkban elterjedt juhász- és vadászkutyák körében a kék szem ugyanis sokáig nem volt jellemző. Talán ez lehet az oka, hogy a kék szemmel rendelkező ebek feltűnést keltenek, sőt, vannak, akik természetellenesnek vagy egy betegség tünetének tartják az égszínkék szemeket.

kék szeműEhhez az is hozzájárulhat, hogy a border collie-k és a sheltie-k esetében létezik az úgynevezett blue merle színváltozat, amely önmagában még semmilyen genetikai rendellenességet nem hordoz. Két ilyen színű kutya párosításából azonban születhetnek fehér színű, kék szemű és sajnos többnyire vak és siket kiskutyák. A felelős tenyésztők ugyan elzárkóznak az ilyen párosítástól, a szaporítók azonban nem riadnak vissza tőle.

A kék szem hátterében

Mivel a kék szem egy genetikai mutáció eredménye, ezért statisztikailag bármely fajta egyedeinél, és keverék kutyáknál is előfordulhat. A tenyésztésben azonban csak kevés fajta sztenderdjében elfogadott a kék, felemás vagy többszínű szem, ezért általában a kék szemű egyedeket nem tenyésztik tovább. A fehér szín és kék szem kombinációja szinte mindig siketséggel jár együtt, gyakran az ilyen különleges szépségű kutyák vakok is.

Mely fajták esetében megengedett a kék szem?

kék szemű merleA fajták sztenderdje szerint a kék szem megengedett például az ausztrál juhászkutyáknál, illetve a dán dog, a bobtail, az óangol juhászkutya, a weimari vizsla, a yakuti lajka és a Catahoula leopárd kutya esetében. Bár a fajtaleírásban nem engedélyezett, dalmaták, welsh corgik és cocker spánielek között is találunk kék szemű egyedeket. A tacskók esetében a mostanában divatos harlekin (tiger) színváltozatnál elfogadott a kék vagy felemás szemszín. Ez nem jelent egészségügyi problémát.

Kék szemű kutyák tehát mindig is voltak, és ahogy változik a „divat”, úgy láthatunk egyre több égszínkéken csillogó szempárt a kutyafuttatókban. A legfontosabb, hogy – szemszíntől függetlenül – csak megbízható helyről származó kiskutyát válasszunk. Sajnos sok a profitorientált szaporító, akiknek csak az a fontos, hogy éppen népszerű kutyákat adjon el, mit sem törődve az esetleges egészségügyi vagy mentális problémákkal.

Ha megtetszik a kék szem, érdemes alaposan körülnézni, és nem az első apróhirdetésben látható kutyát megvenni. A sztenderdben elfogadott kék szemű kiskutyák ritkábbak, ezért természetes, hogy az áruk is magasabb, mint barna szemű társaiké. Gyanús az olyan „kutyaárus”, akinél kék szemű kiskutyák folyamatosan kaphatók, vagy ezzel a tulajdonsággal hirdeti az almot.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Dogs Only Club; wikipedia, https://www.dachshund.hu/tenyesztes/elfogadott-szinek/
Képek: pexels.com

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...