Saját KB bal
Saját KB jobb

Hideg, fagy, hó és só – hogyan védjük kutyáink tappancsait télen? 4 + 1 tipp, a talppárnák kisebesedése ellen

A kutyáink is fáznak télen, és a tappancsaik megsínylik a téli időjárást. A fagy, a hó és a különböző vegyi anyagok, amelyekkel az utak csúszásmentességét biztosítják, mind kiszáríthatják, felsebezhetik vagy irritálhatják a kutyák mancsát. Az alábbiakban összegyűjtöttünk 5 hasznos tippet, amellyel megvédhetjük a mancsokat.

  1. Kutyacipő, kutyacsizma

Valószínűleg, ez az első lehetőség, amely eszünkbe jut, ha téli tappancsvédelemről van szó. Manapság már számos méretben, színben, fazonban és anyagban vásárolhatunk kutyacipőt, amely egyszerű és kézenfekvő alternatíva. Nemcsak a hidegtől, de a szennyeződésektől is védi a kutyusok tappancsait, így a séta utáni takarítást és lábmosást is megspórolhatjuk. Vigyük magunkkal a kutyánkat, ha cipőt vásárolunk neki: az áruházakban az eladók segítenek kiválasztani a megfelelő méretet, és láthatjuk, hogy reagál a kutyánk a lábbelire.

  1. Mancsbalzsam

Ha kutyusunk nem viseli el a kutyacipőt, vagy túl nagy cécónak érezzük minden séta előtt a cipőhúzást, akkor egy jól védő, hidratáló mancsbalzsam lehet a megoldás. Érdemes körülnézni az állatos áruházak és a drogériák polcain, de az interneten is. Rengeteg különböző készítmény közül választhatunk: van olyan balzsam, amely egész évben védi a kutyák tappancsát, hidratálja és ápolja a bőrt, míg mások kimondottan a sótól és a vegyi anyagok káros hatásaitól óvják a talppárnákat.

  1. Kozmetika

Ügyeljünk arra, hogy kutyánk tappancsán a szőr meg legyen nyírva és a karmai is rövidre legyenek vágva, mert ezzel az egyszerű trükkel több problémát is megelőzhetünk. A hosszú szőrben könnyen megtapad a hó, a sár és az útkezelésre használt vegyi anyagok, amelyek irritálhatják, kisebesíthetik a tappancsokat. A karmok betörése, beszakadása minden időben fájdalmas, hosszan gyógyuló sérülés, a hideg, latyakos időben azonban még nehezebb a kötést szárazon és tisztán tartani, ezért fontos, hogy megelőzzük a bajt és vágassuk rövidre a kutyánk körmeit.

  1. Higiénia

Séta után mindig alaposan tisztítsuk meg kutyánk mancsát. Erre nem csak lakásunk tisztaságának megőrzése miatt van szükség, hanem azért is, mert az utak csúszásmentesítésére használt vegyi anyagok összetételét sajnos nem tudjuk ellenőrizni, és előfordulhat, hogy a kutyákra veszélyes kemikáliákat tartalmaznak. Még mielőtt kedvencünk nyugalomba helyezkedik és elkezdi nyalogatni a tappancsait, tisztítsuk meg őket. Szerencsére ma már sokféle praktikus megoldás van erre a nedves törlőkendőtől a szilikonsörtés tappancstisztító hengeren át a mancstisztító tálcáig.

kutyamancs védelem kutyabarát

+ 1 Figyelem

Nemcsak a téli időszakban igaz, de ilyenkor is figyeljünk a kutyánk jelzéseire! Ha emelgeti a lábát, látszik, hogy nem szívesen lép a földre, valószínűleg fájdalmat érez, vagy megsérült a mancsa. Lehet, hogy csak irritálja valami, de az is előfordulhat, hogy a sérülés komoly, felrepedt a talppárnája, vagy beszakadt a körme. Álljunk meg és vizsgáljuk meg a lábát. Távolítsuk el a havat, töröljük szárazra a talpát. Ha sérülést tapasztalunk, forduljunk állatorvoshoz!

Általános szabály, hogy ne tegyük ki kutyánkat tartósan szélsőséges időjárási körülményeknek. Lakásban tartott ebeink hozzászoktak a meleghez és hamar megfázhatnak, kihűlhetnek. Egyes kutyák jól bírják a mínuszokat, míg mások kevésbé, ezért figyeljük a kutyánk jelzéseit, és védjük őt a hideg ellen!

Bujdosó-Szalay Adél

(Kutyabarát.hu)

Fotók: flickr.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...