Saját KB bal
Saját KB jobb
skynews

Kutyák szagolják ki a koronavírus jelenlétét a finn reptéren

Helsinki repterén olyan kutyák álltak szolgálatba, akik képesek kiszagolni és azonosítani a koronavírussal fertőzött utasokat.

Korábban már írtunk arról, hogy a koronavírus járvány terjedésével párhuzamosan elkezdtek képezni olyan kutyákat, akik szaglással képesek azonosítani a fertőzés jelenletét az emberben. Nagyon hamar eredményesnek is mutatkoztak a törekvések, egy finn reptéren pedig már élesben is alkalmazzák ezeket a fantasztikus kutyákat.

Bármit kiszagolnak

Nem meglepő, hogy a kutyák képesek a koronavírus azonosítására is szaglással, hiszen számos más területen már bizonyítottak. Robbanószer és kábítószer keresésben a hatóságok legmegbízhatóbb munkatársai, de a rákos sejteket is képesek kiszagolni egy betegben. A most szolgálatba lépett kutyák a Helsinki Egyetem Állatorvostudományi Karának felügyelete alatt látják el reptéri munkájukat. Mérések szerint csaknem 100 százalékos pontossággal azonosítják a Covid-19 jelenlétét bármilyen felületen.  Ráadásul lényegesen kisebb minta is elegendő számukra, mint egy PCR-tesztnek. A kutyák 10-100 molekulából álló mintából már tudnak azonosítani, egy PCR-tesztnek ehhez közel 1,8 millió molekulára van szüksége.

No contact

A tesztelés nem úgy zajlik, hogy a kutyák minden utast végig szagolgatnak, hiszen ez nem mindenki számára kellemes. Olyanokat is érinthet a vizsgálat, akik esetleg allergiásak a kutyaszőrre, vagy félnek a kutyáktól. Ráadásul a kutyák is könnyebben dolgoznak zavaró tényezők nélkül. Az utasoknak ezét egy kendővel törlik át a bőrüket, majd ezeket a törlőkendőket szaglásszák meg a kutyák és jeleznek, ha szerintük pozitív az eredmény. Amennyiben egy riasztás történik, akkor az utas nem folytathatja tovább megkezdett utazását, az egészségügyi pultnál újabb tesztelés vár rá.

Pontos és megbízható munkatársak

A jelenleg szolgálatot teljesítő kutyákat a Wise Nose nevű finn ügynökség képezte ki, akik már évtizedek óta olyan kutyák kiképzésre szakosodtak, akik szagfelismeréssel dolgoznak. Ezek a kutyák nem újak a szakmában, több „bevetésen”, munkán is túl vannak már, így a betanításuk sem okozott különösebb problémát.  Az ügynökség elmondása szerint az egyik legrutinosabb kutyájuk egy 8 éves keverék Kössi, akinek összesen 7 percre volt szüksége ahhoz, hogy felismerje és azonosítsa a vírust.

A kutyák segítségével tehát sokkal biztonságosabb, egyszerűbb és gyorsabb a reptéri tesztelés. Arról nem is beszélve, hogy már csak a valós eseteknél kell PCR-tesztet használni a kutyák diagnózisának megerősítésére.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: forbes.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...